Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejieši Japāņu jūrā aizturējuši Krievijas zvejas kuģi ar 17 jūrniekiem, apvainojot tos militārās aizsardzības zonas pārkāpšanā, vēsta Krievijas portāls RBC.

Kuģis "Sjanhailin-8" aizturēts jau naktī no 16. uz 17. jūliju 53 jūras jūdzes (aptuveni 100 kilometrus) no Ziemeļkorejas krasta, paziņoja kuģa īpašnieka kompānijas "Ziemeļaustrumu zvejniecības kompānijas" direktors Viktors Sedlers.

Viņš uzsver, ka saskaņā ar ANO jūras tiesībām par valstu teritoriālajiem ūdeņiem tiek uzskatīta zona līdz 12 jūdzēm no krasta.

Ziemeļkorejieši atslēguši kuģa sakaru ierīces, atņēmuši apkalpes mobilos telefonus un aizveduši kuģi uz Vonsanas ostu. Līdz 18. jūlijam kompānija pieļāvusi, ka sakari pazuduši tehnisku problēmu dēļ un kuģis dreifē jūrā.

Pēc tam GPS dati uzrādījuši, ka kuģis virzās uz Ziemeļkoreju un kompānijā secināja, ka tas, domājams, ir sagrābts. 23. jūlijā kuģa aizturēšanu apstiprināja Krievijas vēstniecība Ziemeļkorejā, kuras darbinieki apmeklējuši Vonsanu.

Uz kuģa atradās 17 cilvēku ekipāžā, no kuriem 15 ir Krievijas, bet divi Dienvidkorejas pilsoņi. Vonsanā ekipāžai nav ļauts izkāpt uz kuģa klāja un jādzīvo kajītēs, stāsta Sedlers.

Kuģa kapteinis un viņa palīgs izmitināti viesnīcā atsevišķi no ekipāžas, tāpat atsevišķi izmitināti divi Dienvidkorejas pilsoņi. "Katru dienu notiek kajīšu pārmeklēšana un nopratināšana," norāda direktors.

Viņš atzīmē, ka ko tādu vēl nav piedzīvojis: "Ziemeļkorejiešu robežsargi var pārbaudīt kuģi, uzkāpt uz tā, bet lai veiktu tādas darbības, aizturētu un nosūtīt uz ostu – tas ir pirmo reizi."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!