Foto: EPA/LETA
Ziemeļkorejas puse otrdien ar artilērijas šāviņiem apšaudījusi Dienvidkorejas salu. Dienvidkorejas puse uzreiz devusi prettriecienu, ziņo BBC.

Oficiālā informācija liecina, ka abu valstu apšaudē gājuši bojā divi Dienvidkorejas jūras kara flotes kareivji. Ievainojumus guvuši aptuveni 20 karavīri, kā arī vairāki civiliedzīvotāju.

Ziemeļkoreja ap 14:30 pēc vietējā laika apšaudījusi Dienvidkorejai piederošo Jonponjas salu, kas atrodas Dzeltenajā jūrā strīdīgā teritorijā pie abu valstu Rietumu robežas. Apšaudē ir cietušas vairākas mājas, kuras pārņēmušas liesmas.

"Ziemeļkorejas artilērijas vienība atklāja provokatīvu uguni pulksten 14:34 pēc vietējā laika. Dienvidkorejas armijas karavīri nekavējoties pašaizsardzības nolūkā atklāja pretuguni," teica Dienvidkorejas Aizsardzības ministrijas pārstāvis.

Pēc neoficiālas informācijas, abu valstu armijas līderi ir tikušies Seulā kādā pazemes bunkurā, lai pārrunātu notikušo un abu valstu tālāku rīcību.

Ziemeļkorejas puse gan izplatīja oficiālu paziņojumu, norādot, ka tā devusi prettriecienu Dienvidkorejai, kura uzsākusi konfliktu. Tomēr Dienvidkorejas puse uzreiz to noliedza un apgalvoja, ka pierādījumi liecina par Ziemeļkorejas vainu notikušajā. Dienvidkoreja neizslēdz iespēju, ka Ziemeļkorejas rīcība bija atbilde uz Dienvidkorejas armijas manevriem, kas notiek tajā reģionā.

Tas ir nopietnākais incidents abu valstu starpā kopš Korejas kara pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados. Pēc notikušā Dienvidkorejā izsludināta augstākā trauksmes pakāpe.

"Mūsu armijā ir izsludināta visaugstākās pakāpes gatavība, un tā ir gatava jebkurai provokācijai no Ziemeļkorejas puses. Šobrīd apšaude ir pierimusi un civiliedzīvotāji ir patvertnēs," apliecināja Dienvidkorejas pārstāvji.

Dienvidkorejas puses apgalvo, ka kopumā no Ziemeļkorejas izšauti aptuveni 200 artilērijas šāviņi, no kuriem lielākā daļa trāpījusi Jonponjas salā bāzētajai militārajai bāzei. Tomēr daudzi šāviņi trāpījuši civilajiem objektiem, kas pēc bombardēšanas ir smagi cietuši.

Abu valstu konfliktu asi nosodījušas Krievija un ASV. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs aicināja abas puses izbeigt konfliktu, neminot kādu vainīgo. Arī Baltais nams aicinājis pārtraukt militārās darbības, paužot atbalstu Dienvidkorejai. "Baltais nams nosoda Ziemeļkorejas rīcību un aicina valsts vadību nekavējoties pārtraukt militārās darbības," teikts Baltā nama paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!