Foto: AFP/Scanpix

Komunistiskā Ziemeļkoreja, izmantojot Krievijā ražotas tehnoloģijas, izstrādā elektromagnētiskā impulsa ieročus, kas spējīgi paralizēt militārā ekipējuma elektrosistēmas, atsaucoties uz Dienvidkorejas izlūkošanas dienestu, vēsta laikraksts "Herald Sun".

Phenjana no Krievijas iegādājusies elektromagnētiskā impulsa (EMP) bruņojumu, lai uz tā pamata izstrādātu pati savu versiju, ziņojumā Dienvidkorejas parlamentam atklāj Valsts Izlūkošanas dienests.

EMP ieročus izmanto pretinieka elektroniskā ekipējuma sabojāšanai. Augstas enerģijas impulsi var kaitēt pat lidaparātiem un citiem objektiem.

Tāpat Ziemeļkorejas līderis par pilntiesīgu ieroci līdzās kodolbruņojumam un raķetēm uzskata arī kiberuzbrukumus, brīdina Seulas izlūki. Phenjanas hakeri mēģina uzlauzt dienvidkorejiešu viedtālruņus un padarīt to lietotājus par ziņotājiem.

Phenjana jau ievākusi informāciju par vietām, kur Seula uzglabā ķīmiskās vielas un degvielas rezerves, kā arī metro tuneļiem un dzelzceļu tīklu lielākajās pilsētās, ziņojumā stāsta izlūki.

Phenjanas propagandas izplatīšanas nolūkos Ziemeļkorejas spiegi darbojas arī Ķīnā un Japānā, uzskata Dienvidkorejas izlūkdienests.

Tiek uzskatīts, ka valstij, kurā valda dziļa atpalicība, bet ir viena no lielākajām armijām pasaulē, ir aptuveni 3000 cilvēku liela elitāra kiberkara vienība. Phenjanas hakeru uzbrukumi Dienvidkorejai pēdējos gados ir nodarījuši aptuveni 805 miljonu dolāru (419 miljoni latu) zaudējumus, liecina Seulas valdības dati.

Ziemeļkorejas hakeru uzbrukumi ir vērsti pret militārajām, valdības, finanšu un mediju institūcijām.

Lai gan Ziemeļkorejai ir viena no lielākajām armijām pasaulē, tiek uzskatīts, ka liela daļa tās aprīkojuma ir novecojusi un sliktā stāvoklī. Tehnikas vecums varētu būt par iemeslu arī karakuģa nogrimšanai, par kuru paziņoja Phenjana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!