Pēc neveiksmīgās valūtas revalvācijas, kas vēl vairāk saasināja akūto pārtikas deficītu un izraisīja plašu neapmierinātību, komunistiskā Ziemeļkoreja visā valsts teritorijā atcēlusi tirgošanās ierobežojumus, ceturtdien ziņo Seulā bāzētā sociālās palīdzības grupa "Labie draugi".

"Visi tirgi valstī bez izņēmuma no jauna jāatver, kā tas bija iepriekš," teikts organizācijas izplatītajā biļetenā, kurā citēts Strādnieku partijas Centrālās komitejas izdotais rīkojums, kas cita starpā drošības dienestiem aizliedz apkarot pārtikas tirdzniecību.

Arī Dienvidkorejas izlūkdienests mēneša sākumā ziņoja, ka komunistiskā kaimiņvalsts mīkstinājusi tirgošanās ierobežojumus. Taču tagad, kā liecina palīdzības grupas informācija, ierobežojumi atcelti visā valsts teritorijā.

Šāds lēmums pieņemts pagājušajā nedēļā, "balstoties uz izvērtējumu, ka valūtas reforma cilvēkiem radījusi milzīgus zaudējumus un paralizējusi [pārtikas] izdales tīklus", skaidro organizācijas direktors Ļi Sens Jons. "Es ticu, ka uz kādu laiku Ziemeļkoreja neierobežos tirgošanos, vismaz līdz tiks atjaunota valsts izdales sistēmas darbība."

Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija organizācijas izplatīto informāciju nevarēja apstiprināt: "Mēs esam dzirdējuši, ka Ziemeļkoreja pakāpeniski mīkstina tirgošanās ierobežojumus, taču ir grūti pārbaudīt, vai tas ir ieviests visā valstī."

Pēdējos gados režīms mēģinājis nostiprināt valsts kontroli pār ekonomiku, ierobežojot privātos tirgus, kas radās pēc valsts pārtikas sadales sistēmas sabrukuma bada gados.

Jau ziņots, ka novembra beigās Ziemeļkoreja pēkšņi revalvēja savu valūtu, pieprasot apmainīt vecās naudaszīmes pret jaunajām attiecībā 100:1, taču apmaināmā kopsumma bija stingri ierobežota līdz 100 000 vonu. Pēc protestiem varasiestādes bija spiestas šo limitu palielināt līdz 500 000 vonu.

Šonedēļ "Labie draugi" arī paziņoja, ka, pēc aptuvenām aplēsēm, šoziem Ziemeļkorejā bada nāvē miruši 2000 cilvēku.

Kā Dienvidkorejas parlamentam norādījuši analītiķi, valstī valdošais haoss iedragā režīma autoritāti. "Ziemeļkorejas valūtas revalvācijas neveiksmei būs nopietnas sekas attiecībā uz Ziemeļkorejas režīma stabilitāti," pārliecināts Aizsardzības analīzes institūta pētnieks Bēks Sunju. Viņaprāt, "morālā saikne, kas vienoja Ziemeļkorejas līderi ar tautu, ir vājinājusies" pēc pēkšņās reformas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!