Ziemeļkoreja piektdien izšāva austrumu virzienā vidēja darbības rādiusa ballistisko raķeti, kas pārlidoja Japānu un nokrita Klusajā okeānā, paziņoja Dienvidkorejas un Japānas valdības.

Raķete tika izšauta netālu no Phenjanas. Tas notika pēc tam, kad Eiropas Savienība (ES) ceturtdien paplašināja Ziemeļkorejai noteiktās sankcijas, pieaugot starptautiskās sabiedrības spiedienam uz Phenjanu tās ballistisko raķešu un kodolieroču programmu dēļ.

ANO Drošības padome pirmdien vienbalsīgi pieņēma ASV izstrādātu rezolūciju par jaunām sankcijām pret Ziemeļkoreju, kas šomēnes veica ūdeņraža bumbas izmēģinājumu. Kopš Ziemeļkoreja 2006.gadā pirmo reizi veica atombumbas izmēģinājumu, šī ir jau astotā reize, kad tai piemērotas ANO sankcijas.

Ziemeļkoreja 29.augustā izmēģināja vidēja darbības rādiusa raķeti "Hwasong-12", kas pārlidoja Japānas teritoriju un nokrita Klusajā okeānā.

Piektdien izšautā raķete pārlidoja Japānas ziemeļu salu Hokaido un nokrita okeānā apmēram 2000 kilometrus uz austrumiem no Hokaido.

"Japāna nevar paciest šo atkārtoto provokatīvo Ziemeļkorejas rīcību," paziņoja Japānas valdības galvenais preses sekretārs.

Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija informēja, ka raķete var būt nolidojusi apmēram 3700 kilometrus un sasniegusi maksimālo 770 kilometru augstumu. Gan šis attālums, gan augstums ir lielāki nekā iepriekšējai raķetei, kas arī tika izšauta no līdzīgas vietas Phenjanas lidostas tuvumā.

ANO Drošības padome piektdien pēc ASV un Japānas pieprasījuma sanāks uz ārkārtas sēdi aiz slēgtām durvīm, lai apspriestu šo incidentu, paziņoja Drošības padomes prezidējošā valsts Etiopija.

ASV paziņoja, ka Ziemeļkoreja izšāvusi vidēja darbības rādiusa raķeti, kas nav apdraudējusi ne Ziemeļameriku, ne ASV piederošo Klusā okeāna salu Guamu.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins sasauca nacionālās drošības padomes ārkārtas sēdi, kas ir standarta procedūra pēc Ziemeļkorejas izšautām raķetēm vai kodolizmēģinājumiem.

Dienvidkoreja pēc šī incidenta piektdien veica ballistisko raķešu manevrus Japāņu jūrā, vēstīja Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!