Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkoreja savai galvenajai sabiedrotajai Ķīnai atklājusi, ka ir gatava vēl vienam vai pat diviem jauniem kodolizmēģinājumiem šajā gadā, lai izdarītu spiedienu uz ASV, aģentūrai "Reuters" atklājis avots, kam ir pieeja augsta ranga politiķiem Phenjanā un Pekinā.

Jaunos kodolizmēģinājumus varētu papildināt vēl viena raķetes palaišana, stāsta avots. "Tas viss ir gatavs. Ceturtais un piektais kodoltests un raķetes palaišana varētu notikt drīz, iespējams, šogad," informēja avots, piebilstot, ka ceturtais kodolizmēģinājums būtu daudz lielāks nekā trešais.

Izolētais Ziemeļkorejas režīms otrdien veica savu trešo kodolizmēģinājumu, izraisot asu starptautisku nosodījumu. Kodoltestus un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus Phenjanai ANO aizliedza jau pēc 2006. un 2009. gada atomizmēģinājumiem.

Izmēģinājumi notikšot, ja Vašingtona neiesaistīsies sarunās ar Ziemeļkoreju un neatteiksies no savas politikas, ko Phenjana uzskata par mēģinājumu panākt režīma maiņu, skaidroja avots. Ziemeļkoreja arī vēloties noslēgt miera līgumu ar ASV un nodibināt diplomātiskās attiecības. Ziemeļkoreja kopš Korejas kara beigām 1953. gadā oficiāli joprojām ir kara stāvoklī gan ar Dienvidkoreju, gan ASV.

Par Ziemeļkorejas gatavību vēl vismaz vienam kodolizmēģinājumam liecina arī izmēģinājumu poligonu satelīta fotogrāfijas, kur darbi turpinājušies visu pagājušo gadu, atsaucoties uz Dienvidkorejas speciālistiem, atgādina "Reuters". Aktivitāte fiksēta arī vienā no Ziemeļkorejas raķešu palaišanas laukumiem.

"Ziemeļkoreja nebaidās no sankcijām. Tā ir pārliecināta, ka lauksaimniecības un ekonomikas reformas palielinās šī gada graudu ražu, samazinot pārtikas atkarību no Ķīnas," skaidro avots, atbildot uz ANO un ASV draudiem par sankciju pastiprināšanu pret kareivīgo režīmu.

Līdz šim starptautiskās sankcijas nav spējušas apturēt Ziemeļkorejas kodolambīcijas. Lielā mērā vēršanās pret Phenjanu ir atkarīga no tās galvenās tirdzniecības partneres un diplomātiskās sabiedrotās Ķīnas, kas līdz šim nav pilnīgi atteikusies no sadarbības ar Ziemeļkoreju un arī pirms trešā kodolizmēģinājuma norādīja, ka nepiekritīs "galējām" sankcijām.

Avots aģentūrai "Reuters" pastāstīja, ka Pekina varētu piekrist jaunām sankcijām pret režīmu, bet neprecizēja, tieši kāda veida tās būtu. Viņš gan norādīja, ka Pekina nepārtrauks pārtikas un degvielas piegādes kaimiņvalstij.

Ziemeļkorejas rīcība esot nopietni satraukusi Ķīnas līderus, kuri uztraucas, ka saspringtā situācija var nokaitēt sabiedrības noskaņu un paātrināt reģiona bruņošanos, stāsta avots. Informators arī atklāj, ka ir maz iespējas panākt kompromisu ar Ziemeļkorejas jauno līderi Kimu Čenunu, kurš acīmredzot iet sava tēva Kima Čenira pēdās, par prioritāti uz ekonomiskās attīstības rēķina izvēloties militāro jomu.

"Viņš ir daudz nepakļāvīgāks par savu tēvu," aģentūra citē avotu.

Pagājušajā nedēļā Ziemeļkorejā notika trešais šīs valsts kodolizmēģinājums. Phenjana apgalvo, ka tajā veiksmīgi izmēģināta mazāka, bet daudz jaudīgāka ierīce. Ziemeļkoreju nekavējoties nosodīja ANO Drošības padome.

Novērotāji ir nobažījušies, ka Ziemeļkoreja cenšas radīt pietiekami mazu kodolierīci, ko varētu izmantot par kaujas galviņu starpkontinentālajām raķetēm. Dienvidkoreja iepriekš norādīja, ka Phenjanas decembrī palaistā raķete ir spējīga sasniegt ASV.

ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejai kodol un ballistisko tehnoloģiju izmēģinājumus jau kopš tās pirmajiem kodoltestiem 2006. un 2009. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!