Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja paziņojusi, ka ceturtdien izšautās ballistiskās raķetes bijušas "jauna tipa taktiskie vadāmie šāviņi", raksta britu raidsabiedrība BBC.

Tas bija pirmais Ziemeļkorejas veiktais ballistisko raķešu tests aptuveni gada laikā.

Ziemeļkorejas piektdienas paziņojumā teikts, ka abi ieroči trāpīja izmēģinājuma mērķim 600 kilometru attālumā no valsts austrumu krastiem, apstrīdot japāņu vērtējumus, ka raķešu lidojuma distance bijusi nedaudz garāka par 400 kilometriem.

"Šīs ieroču sistēmas attīstībai ir liela nozīme valsts militāro spēku stiprināšanā un visa veida militāro draudu atturēšanā," teica Ri Pjons Čols, kurš pārraudzīja testu.

Pēc Phenjanas teiktā, jaunā raķete spēj pārvadāt 2,5 tonnu smagu kravu, kas padarītu to spējīgu pārvadāt kodolieročus.

Analizējot Ziemeļkorejas veiktos testus, nereti tiek izskatīta arī to nozīme attiecībā uz Phenjanas un Vašingtonas attiecībām. Uz jautājumu, vai viņš piekrīt, ka Ziemeļkoreja ir vislielākais ārpolitikas izaicinājums, ar kuru viņš saskarās, ASV prezidents Džo Baidens ceturtdien atbildēja: "Jā."

Baidens sacīja, ka ASV, neraugoties uz raķešu izmēģinājumiem, joprojām ir atvērta diplomātijai ar Ziemeļkoreju, taču brīdināja, ka Vašingtona atbildēs, ja Phenjana eskalēs situāciju, raksta aģentūra "Reuters".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!