Ziemeļkoreja trešdien brīdināja ANO, ka debates par dienvidkorejiešu karakuģa nogremdēšanu, neļaujot Phenjanas izmeklētājiem iepazīties ar pierādījumiem, nopietni ietekmēs mieru un drošību Korejas pussalā.

Kā jau vairākkārt ziņots, starptautiskā izmeklēšanas komisija secinājusi, ka korvetes "Cheonan" bojāejā vainojama no Ziemeļkorejas zemūdens izšauta torpēda.

Tādēļ Seula vērsusies ANO Drošības padomē ar lūgumu nosodīt komunistisko valsti.

Turpretī Phenjana vaino Vašingtonu un Seulu pierādījumu viltošanā un draudējusi, ka Dienvidkorejas izziņotās sankcijas var izraisīt karu.

Kā teikts trešdien izplatītajā Ziemeļkorejas paziņojumā, tās pārstāvis ANO savā vēstulē padomes prezidentam atkārtoti uzsvēris Phenjanas prasību ļaut uz Dienvidkoreju nosūtīt izmeklētāju grupu, lai varētu iepazīties ar karakuģa bojāejas pierādījumiem.

"Ja vienpusēji viltoti "izmeklēšanas rezultāti" nonāks ANO Drošības padomes darba kārtībā un tiks uzsāktas debates bez [iespējas] tieši ietekmētajai pusei pārbaudīt [pierādījumus], neviens neuzdrīkstas pat iedomāties, cik nopietnas sekas tam būs attiecībā uz mieru un stabilitāti Korejas pussalā," vēsta komunistiskās valsts plašsaziņas līdzekļi.

Vēstulē padome arī mudināta nenoticēt "ASV meliem", kā tas bijis saistībā ar iebrukumu Irākā 2003.gadā.

Seula trešdien atklāja, ka karakuģa bojāejas izmeklētāji, atsaucoties pašreizējās padomes prezidētājvalsts Meksikas lūgumam, iepazīstinās padomes 15 dalībvalstis ar izmeklēšanas gaitu.

Dienvidkoreja ir noraidījusi ziemeļu kaimiņvalsts prasību ļaut tai nosūtīt savus izmeklētājus. Aizsardzības ministrs Kims Tējons ziemeļkorejiešu izmeklētāju iespējamo apmeklējumu pielīdzinājis situācijai, kad "zaglis vai slepkava uzstātu, ka vēlas aplūkot nozieguma vietu"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!