Foto: EPA/LETA

Amerikas Savienotās Valstis (ASV) un Dienvidkoreja sākušas militārās mācības Korejas pussalā par spīti Ziemeļkorejas brīdinājumiem, ka tās nedrīkst notikt, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziemeļkoreja mācības nosaukusi par “nepiedodamu pārkāpumu” un draudējusi sākt “svēto karu”.

Ziemeļkorejas jaunais līderis Kims Čenuns svētdien esot apmeklējis frontes līnijas militārās vienības, to skaitā par 2010. gadā notikušās artilērijas apšaudes, kurā gāja bojā četri dienvidkorejieši, atbildīgo vienību.

Ikgadējās militārajās mācībās “Galvenais risinājums” piedalās vairāk nekā 2000 ASV karavīru. Dienvidkoreja paziņojusi, ka mācības ir vērstas uz aizsardzību.

ASV armijas amatpersonas paziņojušas, ka Ziemeļkoreja ir informēta par mācībām, kurām sekos citu tautu novērotāji, lai nodrošinātu, ka netiek pārkāpts Korejas kara beigās noslēgtais pamiers.

Jau vēstīts, ka pagājušajā nedēļā Dienvidkoreja rīkoja militārās mācības salās pie Ziemeļkorejas robežas.

Mācības notika vietā, kur 2010. gadā četri dienvidkorejieši gāja bojā Ziemeļkorejas artilērijas apšaudē.

Saspīlējums starp abām Korejas pussalas valstīm ir pastiprinājies, kopš Dienvidkoreja 2010. gadā paziņoja, ka Ziemeļkorejas raidītas torpēdas martā nogremdējušas Dienvidkorejas kuģi, nogalinot 46 jūrniekus.

Šis saspīlējums pieauga, kad Ziemeļkorejas artilērija 2010.gada 23.novembrī apšaudīja Dienvidkorejai piederošo Jonpjongas salu pie abu valstu jūras robežas, nogalinot četrus cilvēkus – divus jūras spēku karavīrus un divus civiliedzīvotājus.

Abas Korejas pussalas valstis joprojām atrodas kara stāvoklī, jo Korejas karš 1953.gadā beidzās tikai ar pamieru, nevis miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!