Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien piedraudējusi Dienvidkorejai ar skarbu atriebību, ja Seula neatvainosies par pirmdien notikušiem pret Phenjanu vērstiem protestiem, kuros dedzināti Ziemeļkorejas līderu attēli, vēsta aģentūra "Reuters".

"KTDR [Korejas Tautas Demokrātiskā Republika] revolucionārie bruņotie spēki demonstrēs spēcīgu vesera triecienu pa visiem naidīgajiem spēkiem, kas aizskar augstāko līderu godu," ziņo Phenjanas ziņu aģentūra KCNA.

Pirmdien, kad Ziemeļkoreja svinēja sava dibinātāja Kima Irsena 101. dzimšanas dienu, sauktu arī par Saules dienu, Phenjanas pēdējo nedēļu draudi bija pieklusuši, viešot cerības, ka saspīlējums un kara draudi Korejas pussalā mazinās.

Tomēr jau otrdien Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA vēsta, ka Dienvidkorejai izvirzīts ultimāts par līderu attēlu dedzināšanu. "Kopš šī brīža mūsu atriebība sāksies bez jebkāda brīdinājuma," ziņo KCNA.

Pirmdien Dienvidkorejas galvaspilsētā Seulā notika vairākas mazas demonstrācijas. Kādā no tām protestētāji dedzinājuši Ziemeļkorejas līderu attēlus.

Foto: Saules diena Ziemeļkorejā

Korejas pussalā valda pastiprināta spriedze kopš Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma šī gada februārī. Phenjana pēdējās nedēļās ir draudējusi ar kodoluzbrukumiem ASVDienvidkorejai un Japānai, kuras uz draudiem reaģē ar drošības līmeņa paaugstināšanu.

Pastāv spekulācijas, ka Ziemeļkoreja par godu Kima Irsena dzimšanas dienai varētu izmēģināt ballistiskās raķetes. Pagājušajā gadā par godu valsts dibinātāja simtgadei notika neveiksmīgs raķetes starts ar mērķi nogādāt kosmosā satelītu, kā to apgalvoja pati Phenjana. Ārvalstis gan to uzskatīja par starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu.

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs svētdien aicināja izolētās Ziemeļkorejas līderus pievērsties sarunām, lai izbeigtu reģionālo spriedzi, kas tikai vēl vairāk var izolēt komunistisko valsti. Kerijs arī atkārtoti apliecināja ASV apņemšanos aizstāvēt savus sabiedrotus, tai skaitā Japānu.

Spriedzi reģionā ir ievērojami palielinājušas ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Uz mobilajām palaišanas iekārtām uzstādītās vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan" var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Tāpēc Japāna uzstādījusi pretraķešu aizsardzības sistēmas, bet Dienvidkoreja un ASV paaugstinājušas trauksmes līmeni, lai sekotu raķešu trajektorijai.

Gadījumā, ja raķetes apdraudēs sauszemi, tās tiks notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notriekšanu reaģētu Phenjana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!