Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ir piedraudējusi ASV ar "spēcīgiem turpmākiem pasākumiem", ja tā nepārtrauks rīkot kopīgas militārās mācības ar Dienvidkoreju, ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Vašingtona un Seula pirmdien sāka vienas no lielākajām apvienotajām militārajām mācībām, kas beigsies piektdien. Ziemeļkoreja arī pēdējo nedēļu laikā ir izšāvusi virkni raķešu, reaģējot uz dažādām mācībām.

Tas seko izlūkdienestu ziņojumiem, ka Phenjana gatavojas pirmajam kodolieroču izmēģinājumam kopš 2017. gada.

"Ja ASV turpinās nopietnās militārās provokācijas, [Ziemeļkoreja] veiks spēcīgākus turpmākos pasākumus," teikts Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā. "Ja [Vašingtona] nevēlas nopietnus notikumus, kas nav piemēroti tās drošības interesēm, tai nekavējoties jāpārtrauc bezjēdzīgās un neefektīvās kara mācības. Ja nē, tai būs pilnībā jāuzņemas vaina par visām sekām," piebilda totalitārā valsts.

Oktobra sākumā Vašingtona izvietoja savu ar kodolenerģiju darbināmo ASV aviācijas bāzes kuģi "USS Ronald Reagan" netālu no Korejas pussalas, un tas tika plaši uzskatīts par brīdinājumu Phenjanai. Seula sacīja, ka "retā" aviācijas bāzes kuģa izvietošana liecina par "Dienvidkorejas un ASV alianses apņēmību stingri reaģēt uz jebkādām Ziemeļkorejas provokācijām".

Septembrī Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns paziņoja, ka Phenjana ir "neatgriezeniska" kodolvalsts, un pārskatīja likumus, ļaujot tai preventīvi izmantot kodolieročus. Tās iepriekšējā politika bija izmantot šādus ieročus tikai kā reakciju uz uzbrukumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!