Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreja ir piešķīrusi pēcnāves apbalvojumu 14 gadus vecai skolniecei Hanai Hjongjongai, kura noslīka plūdos, glābjot mirušo valsts vadoņu Kima Irsena un Kima Čenira portretus, ziņoja oficiālie mediji.

Hana Hjongjonga par savu varonību ir pēc nāves apbalvota ar Kima Irsena Jaunatnes goda balvu, un viņas vārdā tiks nosaukta skola, kur viņa mācījās, ziņoja valdošās partijas laikraksts "Rodong Sinmun".

Apbalvojumus saņēmuši arī Hanas vecāki, viņas skolotāja un vēl četri cilvēki, ieskaitot komunistiskās jaunatnes organizācijas līderus.

Hana 11.jūnijā zaudēja dzīvību, mēģinot izglābt vadoņu portretus no sava applūdušās mājokļa valsts austrumos. Brīdī, kad meitene noslīka, viņa turēja plastikātā iesaiņotos portretus virs ūdens virsmas.

"Rodong Sinmun" izmantoja iespēju paslavēt iekārtu, "kas audzina šādus bērnus".

Komunistiskajā Ziemeļkorejā, kur valda valsts dibinātāja Kima Irsena dinastija, pastāv tās personības kults. Valsts mediji arī agrāk ar sajūsmu ziņojuši par gadījumiem, kad ziemeļkorejieši apdraudējuši vai ziedojuši savu vai tuvinieku dzīvību, glābjot vadoņu portretus plūdos, zemes nogruvumos vai citās stihiskās nelaimēs.

Kima Irsena un viņa dēla Kima Čenira portreti Ziemeļkorejā ir sastopami visās mājās, birojos un sabiedriskajās ēkās. Kims Čenirs decembrī nomira, un par vadoni kļuva viņa dēls Kims Čenuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!