Augustā publisks nāvessods, nošaujot ar pretgaisa aizsardzības ieročiem, izpildīts diviem Ziemeļkorejas ierēdņiem, vēsta izdevums "The Guardian".

Phenjanas militārajā bāzē augustā nāvessods izpildīts bijušajam lauksaimniecības ministram, kurš apsūdzēts par tādas politikas virzīšanu, kas apdraudējusi Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna valdīšanu.

Savukārt augstam izglītības ministrijas ierēdnim nāvessods piespriests par iemigšanu sanāksmes laikā, kur piedalījies Čenuns. Ierēdnis tūdaļ aizturēts un pratināšanas laikā noskaidrots, ka viņš vainojams arī korupcijā, atsaucoties uz avotiem, vēsta raidsabiedrība "Sky News".

Kopš Kims Čenuns 2011. gadā kļuva par Ziemeļkorejas līderi, nāvessodi īstenoti vairākām augstām valsts amatpersonām, kuras radījušas draudus valdošajai elitei, raksta "The Guardian".

2013. gada decembrī nāvessodu izpildīja Čenuna tēvocim Džanam Sonthekam. Viņš tika uzskatīts par Kima Čenuna asāko konkurentu cīņā par varu totalitārajā Ziemeļkorejā. Tiesa Stontheku atzina par vainīgu korupcijā, narkotiku lietošanā un mēģinājumā veikt valsts apvērsumu.

Pērnā gada aprīlī ar nāvi tika sodīts aizsardzības struktūru priekšnieks. Viņš esot iemidzis militārajā parādē, kur dalību ņēmis Čenuns.

Atsaucoties uz avotiem, "The Guardian" raksta, ka nāvessodu virkne ir aizsākums jaunām "tīrīšanām" Ziemeļkorejas elites rindās. To mērķis ir demonstrēt līdera Kima Čenuna spēku, reaģējot uz pēdējā laika nestabilitāti valstī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!