Foto: Reuters/Scanpix
Ziemeļkorejā ikdienas izdalāmās pārtikas normas nokritušas līdz zemākajam līmenim pēdējo četru mēnešu laikā – saskaņā ar ANO Vispasaules pārtikas programmas datiem šobrīd Ziemeļkorejā katram cilvēkam tiek izdalīti 410 grami pārtikas dienā.

Šī gada februārī norma sastādīja 420 gramus, taču jebkurā gadījumā tas ir gandrīz par 400 gramiem mazāk, nekā minimālais rekomendētais pārtikas daudzums. (Salīdzinājumam - amerikāņi dienā patērē 2000 gramus ēdiena.)

Kā vēsta izdevums "Yonhap News", neatkarīgie novērotāji akcentē hronisku pārtikas produktu trūkumu, savukārt kaimiņi no Dienvidkorejas aicina ziemeļnieku valdību atteikties no dzīvošanas greznībā un pabarot nabadzīgos.

Phenjana apgalvo, ka ANO pārtikas programmas rezerves tikušas sadalītas 16 miljoniem cilvēku, taču novērotāji norāda, ka pārbadīt šo informāciju nav iespējams.

Tajā pat laikā ANO pārtikas nodrošināšanas programmai Ziemeļkorejas bērniem un grūtniecēm trūkst finansējuma - valstij piešķirti ir tikai 20 procenti no nepieciešamās summas.

Kā atgādina izdevums "The Huffington Post", starptautisku palīdzību Ziemeļkoreja saņem jau kopš pagājušā gadsimta deviņdesmitajiem gadiem, kad masveida bads un nepareiza ekonomikas plānošana valstī noveda pie simtiem tūkstošu cilvēku nāves.

Vispasaules pārtikas programmas atskaitēs teikts, ka nepietiekamu uzturu saņem katrs trešais Ziemeļkorejas bērns, bet katram piektajam vērojamas novājēšanas un spēku izsīkuma pazīmes. ANO uztraucas, ka šī situācija var radīt fizisku un intelektuālu bērnu deģenerāciju.

Kā vēsta humānās palīdzības organizācijas, maijā Ziemeļkorejā sākas "trūcīgā sezona", kas turpināsies līdz oktobrim. 16 miljoniem cilvēku nākas paļauties uz graudaugu uzturdevu, ko izsniedz valsts. Šajā ēdienkartē ietilpst rīsi, kartupeļi un kukurūza - 410 grami dienā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!