Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreja trešdien paziņojusi, ka ir atvērta sarunām, bet tikai tad, ja ASV pārtrauks "vicināties ar kodolieročiem", atsaucoties uz Phenjanas medijiem, vēsta laikraksts "The Guardian".

Phenjana nav noskaņota pret dialogu, bet tā nesēdēs "pie pazemojošā pārrunu galda ar dalībnieku, kurš vicinās ar saviem kodolieročiem" , aģentūra KCNA ziņo par Ārlietu ministrijas teikto. Ziemeļkoreja arī piedraud, ka intensificēs militāros pretpasākumus, ja ASV nepārtrauks ar Dienvidkoreju kopīgās militārās mācības, kuras sākušās jau martā un turpināsies līdz aprīļa beigām.

Paziņojums nācis klajā trešdien, kad ASV prezidents Baraks Obama paredzēja, ka Ziemeļkoreja nākamajās dažās nedēļās, domājams, turpinās provokatīvos paziņojumus, bet izteica cerību, ka ASV to var apvaldīt un spriedze pāries citā posmā, risinot jautājumus diplomātiskā ceļā. ASV valsts sekretārs Džons Kerijs iepriekš paziņoja, ka ASV ir gatava komunicēt, bet Phenjanai būtu jāparāda sava labā griba pildīt savas starptautiskās apņemšanās.

Phenjanas paziņojumā arī noraidīts Dienvidkorejas piedāvājums sēsties pie sarunu galda, kamēr vien Seula neatvainosies par "zvērīgi noziedzīgo nodarījumu", kad protestētāji pirmdien Seulā sadedzināja Ziemeļkorejas līderu portretus.

Kopš Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī ievērojami ir augusi spriedze Korejas pussalā. Asi reaģējot uz ANO Drošības padomes pastiprinātajām sankcijām un ASV un Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām, Ziemeļkoreja ir izteikusi virkni draudu par uzbrukumiem un kodolieroču pielietošanu pret ASV, Dienvidkoreju un Japānu.

Spriedzi reģionā ir ievērojami palielinājušas ziņas, ka Ziemeļkoreja uz savu austrumu piekrasti ir pārvietojusi vismaz divas vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan". Tikmēr vārdā neminētā Dienvidkorejas amatpersona stāstīja, ka Ziemeļi vienlaikus varētu izšaut trīs raķetes "Musudan", "Scud" un "Nodong".

Uz mobilajām palaišanas iekārtām uzstādītās vidēja darbības rādiusa raķetes "Musudan" var sasniegt Dienvidkoreju, Japānu un, iespējams, arī ASV Klusā okeāna teritoriju Guamu. Raķetes darbības rādiuss ir starp trim un četriem tūkstošiem kilometru.

Bažas rada fakts, ka "Musudan" raķetes nav pārbaudītas un varētu darboties kļūdaini, skaidro "Sky News". Tāpēc Japāna uzstādījusi pretraķešu aizsardzības sistēmas, bet Dienvidkoreja un ASV paaugstinājušas trauksmes līmeni, lai sekotu raķešu trajektorijai.

Gadījumā, ja raķetes apdraudēs sauszemi, tās tiks notriektas. Japānas, ASV un Dienvidkorejas militārās iespējas ļauj to izdarīt dažu sekunžu laikā, uzsver "Sky News". Tomēr nav zināms, kā uz raķešu notriekšanu reaģētu Phenjana

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!