Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ir gatava mobilizēt savus kodolspēkus, paziņojis tās līderis Kims Čenuns.

Uzstājoties Korejas kara gadadienas pasākumā, Kims piebilda, ka valsts ir "pilnībā gatava jebkurai militārai konfrontācijai" ar ASV, vēsta totalitārās valsts ziņu aģentūra KCNA, uz kuru atsaucas britu raidsabiedrība BBC.

Jau vairākus mēnešus pastāv bažas, ka Phenjana gatavojas veikt savu septīto kodolizmēģinājumu. Pagājušajā mēnesī ASV brīdināja, ka Ziemeļkoreja šādu testu var veikt jebkurā brīdī.

Ziemeļkorejas pēdējais kodolizmēģinājums notika 2017. gadā. Tomēr spriedze Korejas pussalā pieaug, un Phenjana šogad jau ir veikusi lielu skaitu raķešu testu.

Kims sacīja, ka ASV radīto kodoldraudu dēļ Ziemeļkorejai ir jāizpilda "neatliekamais vēsturiskais uzdevums" – jāstiprina savas pašaizsardzības spējas.

Kims šķietami komentēja arī izskanējušos ziņojumus, ka Dienvidkoreja gatavojas atdzīvināt plānu, lai novērstu Ziemeļkorejas kodoldraudus, veicot preventīvus triecienus nenovēršama uzbrukuma gadījumā. Tā sauktā "Kill Chain" stratēģija, kas pirmo reizi tika izstrādāta pirms desmit gadiem, aicina veikt preventīvus triecienus pret Phenjanas raķešu sistēmām un, iespējams, tās augstāko vadību. Daži analītiķi brīdinājuši, ka šis koncepts rada riskus un var veicināt bruņošanās sacensību.

Kims apgalvoja, ka Dienvidkorejas prezidenta Juna Sukjola valdība un militārpersonas tiks "iznīcinātas", ja veiks preventīvus triecienus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!