Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja palaidusi ballistisko raķeti, kas ir pirmais šāds izmēģinājums kopš jaunā ASV prezidenta Donalda Trampa stāšanās amatā, vēsta raidsabiedrība BBC.

Raķete lidojusi aptuveno 500 kilometrus Japāņu jūras virzienā, paziņoja Dienvidkorejas amatpersonas. Taču Japānas teritoriālos ūdeņus tā nav sasniegusi, apstiprina Tokija. Japānas premjers Sindzo Abe izmēģinājumu nosauca par "pilnībā nepieņemamu".

Vidēja darbības rādiusa raķete palaista svētdien pulksten 7:55 pēc vietējā laika no Banhjonas aviobāzes uz aizlidojusi austrumu virzienā, liecina Dienvidkorejas iegūtie dati.

Donalds Tramps tikšanās laikā ar Japānas premjeru Abi pirms tam ir apliecinājis, ka ASV stingri iestājas par Japānu un ir tās sabiedrotā. ASV aizsardzības ministrs Džeimss Matiss pagājušajā nedēļā vizīte Dienvidkorejā brīdināja, ka jebkāda kodolieroču izmantošana no Phenjanas puses saskarsies ar pienācīgu atbildi.

Dienvidkorejas Ārlietu ministrija pēc svētdienas raķetes testa paziņoja, ka "Ziemeļkorejas provokācijas parāda Kima Čenuna režīma iracionalitāti un maniakālo apsēstību ar kodolieroču un raķešu attīstīšanu".

Phenjana raķetes testu pagaidām nav komentējusi. Janvārī Ziemeļkorejas līderis Kims paziņoja, ka valsts ir tuvu kodolgalviņas pārvietošanai piemērotas tāla darbības rādiusa raķetes izmēģinājumam.

Pērn Ziemeļkoreja veica savu piekto kodolizmēģinājumu un apgalvo, ka ir spējīga dot kodoltriecienu pa ASV. Eksperti gan šaubās, vai Ziemeļkorejas tehnoloģijas ir tik ļoti progresējušas.

Phenjana arī paziņoja, ka ir radījusi jaunu starpkontinentālo raķeti, kas spējīga sasniegt ASV kontinentālo daļu. Raķete esot gatava izmēģinājumam jebkurā brīdī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!