Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja ir izšāvusi ballistisko raķeti dažas stundas pēc tam, kad draudēja ar "sīvāku militāru atbildi" uz ASV centieniem palielināt savu drošības klātbūtni reģionā, ziņo "Al Jazeera".

Dienvidkorejas Apvienotā štāba priekšnieki paziņoja, ka īsa darbības rādiusa ballistiskā raķete ceturtdien tika izšauta no Ziemeļkorejas Vonsanas apgabala.

Phenjana šogad ir testējusi rekordlielu skaitu raķešu, tostarp, iespējams, veikusi neveiksmīgu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu, savukārt Vašingtona un Seula ir paplašinājušas savu kopīgo militāro mācību apjomu un mērogu. Dažās mācībās bijusi iesaistīta arī Japāna.

ASV, Dienvidkorejas un Japānas līderi pagājušajā nedēļā Kambodžā notikušā Austrumāzijas samita ietvaros rīkoja trīspusējas sarunas un apņēmās sadarboties, lai vēl vairāk "stiprinātu atturēšanu". Paziņojumā pēc diskusijām ASV prezidents Džo Baidens, Dienvidkorejas prezidents Jons Sukjols un Japānas premjerministrs Fumio Kišida "stingri nosodīja" Ziemeļkorejas lielo ballistisko raķešu izmēģinājumu skaitu un solīja "veidot vēl ciešākus trīspusējus sakarus, drošības jomā un ārpus tās".

Ziemeļkoreja ceturtdien nosodīja trīspusējo samitu, ārlietu ministrei Čo Sonhui paziņojot, ka trīs valstu "agresijas kara treniņi" neapturēs Phenjanu, bet drīzāk radīs "nopietnākus, reālistiskākus un neizbēgamākus draudus" šīm valstīm. "Jo aktīvāk ASV sludinās "pastiprināto paplašināto atturēšanas piedāvājumu" saviem sabiedrotajiem un jo vairāk tās pastiprinās provokatīvas un blefojošas militārās aktivitātes (..) jo sīvāka būs Ziemeļkorejas militārā pretdarbība," teikts Čo paziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!