Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja ceturtdien izšāva trīs ballistiskās raķetes, no kurām viena raisījusi bažas Japānas ziemeļu un centrālās daļas iedzīvotājiem, vēsta ziņu aģentūra "Reuters".

Kā vēstīts, viena no trim raķetēm ir bijusi starpkontinentālā, kas paredzēta kodollādiņa transportēšanai uz planētas otru pusi.

Šī raķete ir vistālākā darbības rādiusa ierocis, kāds ir Ziemeļkorejai, un tieši šīs raķetes izšaušana radījusi trauksmi Japānā. Tāpat arī Dienvidkoreja paudusi bažas par šīs raķetes palaišanu.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja trešdien izšāva Japāņu jūras virzienā vismaz 17 dažādu tipu raķetes, no kurām viena piezemējās nepilnus 60 kilometrus no Dienvidkorejas piekrastes.

Trīs no šāviņiem bijušas tuvas darbības ballistiskās raķetes.

Tā bija pirmā reize, kad ballistiskā raķete piezemējusies tik tuvu Dienvidkorejai, un šis ir lielākais raķešu skaits, kādu Ziemeļkoreja izšāvusi vienas dienas laikā.

Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap", atsaucoties uz armijas ģenerālštābu, trešdien ziņoja, ka viena ballistiskā raķete lidoja Dienvidkorejai piederošās Ulleundo salas virzienā līdz iekrita starptautiskajos ūdeņos Japāņu jūrā.

Vēl viena ballistiskā raķete iekrita jūrā pie faktiskās jūras robežas ar Dienvidkoreju, bet trešā iekrita jūras ūdeņos uz austrumiem no Sokčo pilsētas.

Dienvidkorejas prezidents Juns Sukjols paziņojis, ka viena no šīm ballistiskajām raķetēm šķērsojusi faktisko jūras robežu starp abām valstīm, piezemējoties tuvu Dienvidkorejas ūdeņiem, un atzinis, ka faktiski noticis "teritoriāls iebrukums".

Šīs raķetes dēļ Dienvidkoreja vērsās ar neierastu brīdinājumu pie Ulleundo salas iedzīvotājiem, aicinot viņus meklēt patvērumu pretbumbu bunkuros.

Tāpat Ziemeļkoreja trešdien izšāvusi 100 artilērijas šāviņus jūras "buferzonā", ziņo Dienvidkorejas armija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!