Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja sestdien izšāva jūrā īsa darbības rādiusa raķetes, paziņoja Dienvidkorejas armija.

Tā ir pirmā šāda veida Phenjanas rīcība pusotra gada laikā, tai mēģinot izdarīt spiedienu uz Vašingtonu, kamēr abu pušu kodolsarunas ir nonākušas strupceļā.

Ziemeļkoreja "izšāva vairākas īsa darbības rādiusa raķetes ziemeļaustrumu virzienā no savas Hodo pussalas pie austrumu piekrastes pilsētas Vonsanas no pulksten 9.06 (pulksten 3.06 pēc Latvijas laika) līdz pulksten 9.27 (pulksten 3.27 pēc Latvijas laika)," paziņoja Dienvidkorejas bruņoto spēku ģenerālštābs.

Raķetes nolidoja 70 līdz 200 kilometrus uz Austrumu jūru, kā Korejā tiek dēvēta Japāņu jūra.

Pirms tam pēdējā Ziemeļkorejas raķešu palaišana bija notikusi 2017. gada novembrī.

Dienvidkorejas ārlietu ministrs Kans Kjunva piektdien bija pateicis, ka Phenjanai ir jāparāda "redzama, konkrēta un būtiska" darbība denuklearizācijā, ja tā vēlas sankciju mīkstināšanu.

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna un ASV prezidenta Donalda Trampa otrais samits, kas notika februārī Vjetnamas galvaspilsētā Hanojā, beidzās bez jebkādas vienošanās.

Ziemeļkoreja šajā samitā pieprasīja nekavējoties mīkstināt tai noteiktās sankcijas, bet abas puses nebija vienisprātis par to, ko Phenjanai vajadzētu dot vietā.

Ziemeļkorejas ārlietu ministra vietnieks Čo Sonhui šonedēļ brīdināja Vašingtonu par "negribētu iznākumu", ja tā nemainīs savu nostāju par ekonomiskajām sankcijām.

Ziemeļkoreja neveica nevienu raķešu izmēģinājumu vai kodolizmēģinājumu pagājušajā gadā, kad notika Kima Čenuna pirmie vēsturiskie samiti ar ASV un Dienvidkorejas vadītājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!