Ziemeļkoreja otrdien paziņoja par izstāšanos no starptautiskās vienošanās par kodolatbruņošanos un pauda apņēmību atsākt plutonija ražošanas rūpnīcu darbu, vēsta ārvalstu mediji.

Ziemeļkorejas vadība atteicās piedalīties sešpusējās sarunās par Phenjanas kodolprogrammu, protestējot pret ANO Drošības padomes rezolūciju, kurā nosodīta Ziemeļkorejas raķetes palaišana.

Oficiālajā Ziemeļkorejas paziņojumā sarunas par tās kodolprogrammas aizvēršanu nosauktas par "bezjēdzīgām".

Phenjana arī uzsver, ka kodolobjekti, kuru demontāža tika uzsākta saskaņā ar starptautisko vienošanos, tiks iedarbināti no jauna.

Šādi Ziemeļkorejas vadība reaģējusi uz ANO Drošības padomes pieņemto rezolūciju, kura aizliedz Phenjanai veikt raķešu izmēģinājumus.

Savukārt Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija (ĀM) izplatījusi paziņojumu, kurā kategoriski nosoda rezolūciju, jo tā apdraudot valsts suverenitāti un radot zaudējumus Phenjanas interesēm.

"Sešpusējās sarunas vairs nav nepieciešamas. Mēs vairs nekad nepiedalīsimies šādās sarunās un neuzņemsimies vienošanās saistības, kas panākta sarunu gaitā," norādīts dokumentā.

Ziemeļkorejas ĀM arī uzsvēra, ka Phenjana "nostiprinās savu kodolpotenciālu visiem iespējamiem veidiem".

Kā ziņots, ignorējot starptautiskās sabiedrības spiedienu, Ziemeļkoreja 5. aprīlī veikusi raķetes palaišanu

Phenjana apgalvoja, ka palaida satelītu, taču tās kaimiņi pārliecināti, ka tā izmēģinājusi ballistisko raķeti.

ASV un Dienvidkorejas pārstāvji vēlāk paziņoja, ka Ziemeļkorejas raķetes palaišana nav izdevusies. Divas raķetes daļas un tās krava drīzumā pēc palaišanas esot iekritušas Klusajā okeānā. Ziemeļkorejas pārstāvji gan apgalvo, ka palaistais satelīts atrodoties orbītā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!