Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja agri ceturtdienas rītā no Vonsanas austrumu piekrastē raidījusi jūrā divas tuva darbības rādiusa raķetes, atsaucoties uz Dienvidkorejas bruņoto spēku vadības paziņojumu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Vismaz viena no raķetēm nolidojusi aptuveni 690 kilometrus un, domājams, bijusi jauna dizaina, paziņoja Dienvidkorejas militāristi.

Šis ir pirmais Ziemeļkorejas raķešu tests kopš totalitārās valsts līderis jūnija beigās demilitarizētajā zonā tikās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu. Tas notiek pirms augustā gaidāmajām ikgadējām ASV un Dienvidkorejas kopējām militārajām mācībām, kuras nosoda Phenjana.

Pirmā raķete palaista ap pulksten 5.34 pēc vietējā laika, bet otrā pulksten 5.57. Raķetes sasniegušas 50 kilometru augstumu un pēc vairāku simtu kilometru nolidošanas iekritušas Japāņu jūrā.

Šāviņi nesasniedza Japānas ūdeņus un tūlītēji draudi nacionālajai drošībai nepastāv, paziņoja Tokija.

Pērn Ziemeļkorejas diktators Kims Čenuns solīja pārtraukt kodolizmēģinājumus un starpkontinentālo ballistisko raķešu startus, kas pavērtu ceļu pret valsti vērsto ekonomisko sankciju atcelšanai.

Taču satelīta attēli joprojām liek domāt, ka aktivitāte Ziemeļkorejas kodolobjektos turpinās. Tāpat, par spīti stingrajām sankcijām, Ziemeļkoreja ir demonstrējusi spēju radīt jaunus ieročus – šonedēļ Kims Ziemeļkorejas medijos bija redzams inspicējam jauna tipa zemūdeni, kas, kā uzskata daļa analītiķu, varētu būt pielāgojama ballistisko raķešu palaišanai, norāda BBC.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!