Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja piedraudējusi, ka Seulā nākamajā nedēļā paredzēto kodoldrošībai veltīto samitu uzskatīs par "kara pieteikumu". Samitā, kurš Dienvidkorejā sāksies nākamajā nedēļā, paredzēts apspriest Ziemeļkorejas kodolprogrammu, vēsta aģentūra “Itar – Tass”.

Ziemeļkorejas "kodolproblēma" vispār neeksistē un nav nekāda pamata to apspriest starptautiskā forumā, kurā piedalīsies pārstāvji no gandrīz 50 valstīm un starptautiskām organizācijām, paziņojusi Ziemeļkoreja. Samits tiks uzskatīts par " kara pieteikumu", "Itar – Tass" atsaucas uz Ziemeļkorejas ziņu aģentūras vēstīto.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja piektdien paziņoja, ka plāno aprīlī palaist raķeti, kas ievirzītu orbītā Zemes novērošanas satelītu, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus. Palaist raķeti paredzēts laikā no 12. līdz 16.aprīlim, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī.

Dienvidkoreja pirmdien apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka tā mēģina izstrādāt liela darbības rādiusa kodolraķeti un tādēļ plāno aprīlī palaist satelītu, izmantojot tāldarbības raķeti.

Ziemeļkoreja 29.februārī paziņoja, ka ir piekritusi iesaldēt kodolizmēģinājumus, raķešu izmēģinājumus un urāna bagātināšanas programmu apmaiņā pret ASV pārtikas palīdzību. Vašingtona apsolījusi pārtikas palīdzību 240 000 tonnu apmērā, kā arī varētu sniegt vēl papildu pārtikas palīdzību. Moratorija attiecībā uz urāna bagātināšanas programmu ievērošanas uzraudzību īstenos IAEA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!