Ziemeļkoreja otrdien ir izteikusi kritiskas piezīmes par ASV prezidentu Bušu, kurš ir paudis bažas par Phenjanas kodolieroču programmām, taču vēl joprojām nav izlēmusi par piedalīšanos vai atteikšanos no sešu pušu sarunām, informē ārvalstu prese.
Izteikumi, par ko satraucas Ziemeļkoreja, izskanēja pēc tikšanās starp Bušu un ES līderiem 20.jūnjā Vašingtonā. Pēc sarunu beigām iznākušajā paziņojumā teikts, ka Phenjanai vajadzētu atteikties no visām kodolieroču programmām.

“Tas bija neviens cits kā vien ASV, kas lika Korejas Tautas Demokrātiskajai republikai meklēt pieeju kodolieročiem, un šī valsts ir galvenā vainīgā, kas kavē Korejas pussalas pārvēršanu bezkodolieroču zonā,” teikts kādā laikrakstā.

“Pagaidām Ziemeļkoreja nav izlēmusi, kā rīkoties saistībā ar sešu pušu sarunām, taču jāatzīst, ka ASV attieksme ir aprobežota,” raksta vietējā prese.

“Ja ASV turpinās pieprasīt atteikšanos no kodolprogrammām, necienot mūsu saistības, tas ne pie kā laba nenovedīs.”

Sešu pušu sarunās piedalās abas Korejas, Ķīna, Japāna, Krievija un ASV. Kopš trešās tikšanās pagājušā gada jūnijā sarunas ir nonākušas strupceļā, raksta Reuters.

Pirmdien Japānas ārlietu ministrs Nobutaka Mačimura teica, ka pārējo valstu iecietība pret Ziemeļkorejas untumiem pamazām zūd.

Ziemeļkoreja apgalvo, ka atgriezīsies pie sarunu galda tikai tad, ja Vašingtona izturēsies pret to ar cieņu. Pēc ASV domām, šādas prasības ir vēl viens veids, kā arvien atlikt sarunu atsākšanu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!