Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja piektdien, 4. maijā, mainījusi laika zonu, pulksteņa rādītājus diktatora Kima Čenuna vadītajā valstī pavirzot 30 minūtes uz priekšu, tādējādi pielāgojoties Dienvidkorejas laikam, vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA vēsta, ka šis ir "pirmais praktiskais solis" ceļā uz Korejas apvienošanos.

Līdz šim Phenjanā pulkstenis no Dienvidkorejas un Japānas laika zonas atpalika par 30 minūtēm. "Phenjanas laiku" Ziemeļkoreja ieviesa 2015. gadā, lai pretotos "nelabajiem japāņu imperiālistiem", kuri savulaik Korejas pussalas laika zonu pielāgojuši Tokijas laikam.

Lai gan arī Dienvidkoreja 1950. gados atteikusies no Japānā lietotās laika zonas, 1960. gados tā atsāka laika zonu lietot, norāda BBC.

Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas pulksteņi viens otram līdzās atrodas Panmundžomas ciemā, kur uz abu valstu robežas radīta demilitarizēta zona. Aprīļa izskaņā tur satikās diktators Čenuns un Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins.

Īsi pēc pušu tikšanās Deinvidkoreja paziņoja, ka atšķirīgie laikrāži nomāc Čenunu. Drīz vien Dienvidkoreja arīdzan sāka aizvākt propagandas skaļruņus no abu valstu robežas, ko līdz šim izmantoja, lai pārraidītu mūziku, ziņas un citu informāciju, kas varētu pamudināt Ziemeļkorejas karavīrus dezertēt un pārbēgt uz Dienvidkoreju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!