Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nav nekādas iespējas, ka Ziemeļkoreja atbruņosies, kamēr ASV turpinās pastiprināt sankcijas pret totalitāro valsti, ANO Ģenerālajā asamblejā paziņoja Ziemeļkorejas ārlietu ministrs Ri Jongho. Par to ziņo raidsabiedrība BBC.

Phenjana vairākkārtīgi ir aicinājusi ANO un ASV atcelt pret valsti vērstās sankcijas. Šajā ziņā Phenjana var rēķināties ar Krievijas un Ķīnas atbalstu.

Savukārt ASV prezidenta Donalda Trampa administrācija uzsver, ka sankcijām ir jāpaliek spēkā līdz Ziemeļkoreja nebūs veikusi denuklearizāciju. Tramps jūnijā tikās ar Ziemeļkorejas diktatoru Kimu Čenunu, kur Kims solīja strādāt pie savas valsts atteikšanās no kodolieročiem.

Ministrs Ri uzrunā pauda, ka ASV uzstāj uz "vispirms denuklearizācija" politiku, kas tikai palielina sankciju līmeni. "Pašreizējais strupceļš ir izveidojies, jo ASV balstās uz piespiedu līdzekļiem, kas ir nāvējoši uzticības veidošanai," Skaidro Ri.

"Bez uzticēšanās no ASV puses nebūs pārliecības par mūsu tautas drošību, un šajos apstākļos mēs nevarēsim pirmie vienpusēji atbruņoties," viņš skaidro.

Trampa un Kima samitā Singapūrā tika panākta vienošanās par Ziemeļkorejas denuklearizāciju, taču netika noteikts nekāds laika rāmis, kurā tam būtu jānotiek. Tāpat nav izveidots mehānisms procesa uzraudzīšanai.

Augustā Tramps apsūdzēja Ziemeļkorejas sabiedroto Ķīnu kodolatbruņošanās procesa bremzēšanā Vašingtonas un Pekinas tirdzniecības strīda dēļ.

Taču septembrī Dienvidkorejas līderis Muns Džeins pēc trīs dienu vizītes Phenjanā apliecināja, ka Kims ir apņēmies pabeigt atbruņošanos.

Kims ir arī apsolījis demontēt valsts galveno raķešu izmēģinājumu un palaišanas laukumu, kā arī pauda gatavību slēgt kodolizmēģinājumu poligonu, ja ASV spertu kādus pretimnākošus soļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!