Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja neredz jēgu personīgo attiecību uzturēšanai starp totalitārās valsts līderi Kimu Čenunu un ASV prezidentu Donaldu Trampu, ja Vašingtona turpina īstenot savu naidīgo politiku, atsaucoties uz Phenjanas medijos publicēto informāciju, raksta "Al Jazeera".

Ziemeļkorejas ziņu aģentūra KCNA publicējusi ārlietu ministra Ri Songvona paziņojumu, kurā politiķis apgalvo, ka ASV politika pierāda, ka Vašingtona joprojām ir ilgtermiņa drauds Ziemeļkorejai un tās iedzīvotājiem, un Ziemeļkoreja izstrādās uzticamākus militāros spēkus šo draudu novēršanai.

Šie komentāri izskan divus gadus pēc pirmā Trampa-Kima samita Singapūrā. Pirms Singapūras samita abu valstu līderi regulāri apmainījās ar apvainojumiem un draudiem. Tobrīd Ziemeļkoreja būtiski attīstīja savu kodolprogrammu, savukārt ASV uz to atbildēja, cenšoties pastiprināt pret Phenjanu ieviesto sankciju režīmu.

Pērnā gada februārī abi politiķi tikās Vjetnamā, taču šis samits noslēdzās priekšlaicīgi, jo abas puses nespēja panākt tādu vienošanos, kādu vēlējās.

Ri Songvons izteicās, ka retrospektīvi atskatoties uz abu valstu attiecībām, Trampa administrācija, šķiet, koncentrējusies tikai uz politisko punktu iegūšanu, cenšoties izolēt un nosmacēt Ziemeļkoreju, kā arī draudot tai ar preventīviem kodoluzbrukumiem un režīma maiņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!