Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas kareivīgais aizsardzības ministrs ir nomainīts ar ārvalstīs maz zināmu ģenerāli, atsaucoties uz Ziemeļkorejas mediju ziņoto, vēsta laikraksts "The Guardian".

Ārvalstu analītiķi mazpazīstamā ģenerāļa Džana Džonnama iecelšanā par ministru saskata valsts jaunā līdera Kima Čenuna mēģinājumu nostiprināt varu pār lielo armiju, ziņo laikraksts "The Guardian".

Paziņojums par līdzšinējā aizsardzības ministra Kima Kjoksika nomaiņu izskanējis norimstot nedēļām ilgajai spiedzei Korejas pussalā, kuras laikā Phenjana draudēja ar kodoluzbrukumiem savām kaimiņvalstīm un ASV.

Phenjanas kareivīgajos draudos, kas bija vērsti pret ANO noteiktajām sankcijām februārī notikušā kodolizmēģinājuma dēļ un ikgadējām ASV, un Dienvidkorejas militārajām mācībām, ārvalstu novērotāji saskatīja daļēji arī Kima Čenuna vēlmi prezentēt tautai sevi kā cienījamu karavadoni starptautiskajā arēnā.

Tomēr Džana Džonnama iecelšana par Tautas Bruņoto Spēku komandieri diez vai nozīmē, ka tuvākajā laikā mainīsies Phenjanas naidīgā attieksme pret Seulu un Vašingtonu, norāda ārpolitikas eksperti. Lai gan par jauno amatpersonu ārvalstīs ir maz informācijas, analītiķi uzskata par mazticamu iespēju, ka spriedzes apstākļos Kims Čenuns par armijas vadītāju ieceltu mēreni noskaņotu personu.

Iepriekšējais aizsardzības ministrs Kims Kjoksiks, domājams, pirms tam bija komandieris armijas bataljonam, kas 2010. gadā ar artilēriju apšaudīja Dienvidkorejas salu.

Džans Džonnama ir aptuveni 50 gadu vecs, bet viņa priekštecis, kurš amatā iecelts pagājušajā gadā - ap 70.

Nozīmīgākā līdz šim Kima Čenuna īstenotā augsta ranga armijas amatpersonu maiņa ir notika jūlijā, kad  no visiem amatiem slimības dēļ atbrīvots armijas ģenerālštāba priekšnieks, kurš bijis tuvs mirušā līdera Kima Čenira sabiedrotais. Eksperti gan apšaubīja, ka slimība varētu būt patiesais militārista atcelšanas iemesls. Tas bija sākums pārmaiņām armijā jaunā līdera vadībā.

Kims Čenuns valsti vada kopš viņa tēva nāves 2011. gada decembrī un viņa vecums varētu būt ap 30 gadiem. Par varas saglabāšanas garantu tiek uzskatīta kontrole pār 1,2 miljonu lielo armiju

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!