Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja noraidījusi Dienvidkorejas prasību sākt sarunas par kopīgā Kesonas industriālā parka darbības atjaunošanu, atsaucoties uz Phenjanas Nacionālās aizsardzības komisijas paziņojumu, piektdien vēsta aģentūra "Yonhap".

Kā ziņots, Seula ceturtdien deva Ziemeļkorejai 24 stundas laika, lai tā piekristu oficiālām sarunām par Kesonas kompleksu, brīdinot, ka pretējā gadījumā Phenjanai jārēķinās ar "nopietniem" pretpasākumiem.

"Ja dienvidkorejiešu marionešu spēki turpinās nokaitēt situāciju, tie būsim mēs, kas ķersies pie jebkādiem galīgiem un nopietniem pasākumiem," aģentūra "Yonhap" citē Phenjanas paziņojumu.

Dienvidkorejas ultimāts tiek izskatīts par vāji aizplīvurotu draudu pilnībā aiziet no Kesonas industriālā parka, kurā 123 dienvidkorejiešu uzņēmumu ražotnēs ir nodarbināti 53 000 ziemeļkorejiešu.

Phenjana kopš 3.aprīļa bloķējusi piekļuvi Kesonas industriālajam parkam, kas atrodas Ziemeļkorejā aptuveni desmit kilometrus no demarkācijas līnijas, kura nodala abas valstis. 9.aprīlī Ziemeļkoreja izveda no kompleksa visus savus strādnieku.

Tikmēr Dienvidkorejas uzņēmumi, kuru ražotnes atrodas Kesonā, pauduši apņēmību palikt industriālajā parkā un aizsargāt savus ieguldījumus neatkarīgi no Seulas lēmumiem.

"Mēs esam izlēmuši aizsargāt Kesonas industriālo kompleksu, neatkarīgi no grūtībām, kas to gaida," žurnālistiem pavēstīja uzņēmumu pilnvarotais pārstāvis.

Līdz šim Phenjana bija centusies, lai spriedze abu valstu attiecībās neskartu 2004.gadā dibinātā industriālā parka darbību, jo tas ir viens no svarīgākajiem tās ārvalstu valūtas avotiem. Šī ir pirmā reize, kad šis industriālais parks ticis slēgts.

2012.gadā Kesonas kompleksa apgrozījums sasniedza 469,5 miljonus ASV dolāru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!