Foto: EPA/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja noraidījusi sarunas ar Dienvidkoreju, sakot, ka šāds lēmums pieņemts Seulas veikto darbību dēļ, raksta britu raidsabiedrība BBC.

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins izteicies, ka abu Koreju apvienošana tiks īstenota līdz 2045. gadam. "Mūs sagaida jauna Korejas pussala, tāda, kas atnesīs mieru un labklājību sev, Austrumāzijai un pasaulei," izteicās Džēins.

Ziemeļkorejas reakcija bijusi asa. Paziņojumā Phenjana apšaubījusi dialoga nozīmi starp abām Korejām, jo "pat šobrīd Dienvidkoreja turpina kopīgās militārās mācības [ar ASV] un runā par mierīgu ekonomiku vai mierīgu režīmu. Tai nav nekādas tiesības to darīt," izteikusies Ziemeļkoreja.

Totalitārās valsts izplatītajā paziņojumā skarbi vārdi veltīti arī Dienvidkorejas prezidentam. "Mēs apšaubām to, vai viņa domāšana ir pamatota, kad viņš runā par sarunām starp Ziemeļiem un Dienvidiem, kamēr tiek izspēlēti kara scenāriji, kuros plānots 90 dienu laikā iznīcināt lielāko daļu mūsu armiju." "Viņš tiešām ir bezkaunīgs vīrs," paziņojumā Munu Džēinu raksturo Ziemeļkoreja.

Phenjana jau iepriekš paudusi neapmierinātību ar ASV-Dienvidkorejas kopīgajām militārajām mācībām. Šos manevrus Ziemeļkoreja raksturojusi kā "mēģinājumu karam". Dienvidkorejas lēmums aizvadīt šīs mācības ir arī iemesls, kādēļ iestrēgušas sarunas par Korejas pussalas atbruņošanu no kodolieročiem jeb denuklearizāciju, norādījis Ziemeļkorejas pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!