Foto: Reuters/Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien nosaukusi Japānas premjerministru Sindzo Abi par "Āzijas Hitleru", kurš, maskējoties zem reģionālās stabilitātes nodrošināšanas, stiprina militāro varu, vēsta aģentūra AFP.

Oficiālās ziņu aģentūras KCNA paziņojums seko valdošās partijas laikrakstā janvārī rakstītajam, kur Abe tika raksturots kā "militārais maniaks", jo grib grozīt Japānas miermīlīgo konstitūciju.

Janvārī Abe paziņoja, ka pēc Otrā pasaules kara pieņemtā konstitūcija, kas ierobežo valsts armiju tikai pašaizsardzības vajadzībām, ir jāgroza līdz 2020. gadam.

"Vai tā ir Āzijas Hitlera parādīšanās?", tāds nosaukums dots KCNA publikācijai, kurā skaidrots, ka Japānas premjers kultivē bailes no Ziemeļkorejas raķetēm un kodolieročiem, lai attaisnotu savas valsts militāro ekspansiju.

"Abes vadītās galēji labējo grupas cenšas novirzīt starptautisko kritiku no Japānas uz kaut ko citu," turpina KCNA.

"Nav atšķirības starp fašistu maniaku Hitleru, kurš ar cīņu pret komunismu attaisnoja citu karu, un pārdrošo Abi, kurš izmanto konfrontāciju ar Ziemeļkoreju, lai attaisnotu Japānas jaunās militāristu ambīcijas," skaidro oficiālā aģentūra.

Tāpat Ziemeļkoreja kārtējo reizi kritizē Japānu par to, ka tā nav atlīdzinājusi par 1910. - 1945. gada Korejas pussalas okupāciju un par tās teritoriālajām pretenzijām uz Korejas salām.

Bez ievērības nav palikusi arī decembrī notikusī Abes vizīte uz Jasukuni kara memoriālu, kurā godina karā kritušos, tai skaitā vairākas augsta ranga amatpersonas, kas par kara noziegumiem pēc Otrā pasaules kara sodītas ar nāvi.

Japānas premjera vizīti šajā memoriālā kā pliķi kara upuru sejā asi nosodīja Dienvidkoreja un Ķīna. KCNA norāda, ka Abes neapdomīgā uzvedība ļoti atgādina par Hitleru, kurš pēc Pirmā pasaules kara centās veicināt jaunu konfliktu. Ziemeļkoreja aicina Abi "atmosties" no "militārā drudža".

Ziemeļkorejas raķešu un kodolprogramma jau ilgu laiku ir spriedzes iemesls reģionā, kas satrauc izolētās valsts kaimiņus. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!