Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja pēc ASV valsts sekretāra Maika Pompeo vizītes paziņojusi, ka ASV attieksme un nostāja augsta līmeņa sarunās piektdien un sestdien radījusi lielu sarūgtinājumu, vēsta Dienvidkorejas ziņu aģentūra "Yonhap".

Ziemeļkoreja pārmetusi Vašingtonai mēģinājumus vienpusēji piespiest to atteikties no saviem kodolieročiem.

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrijas paziņojumā teikts, ka ASV ir nodevušas Singapūras samita garu, nākot klajā ar vienpusējām prasībām par denuklearizāciju.

Paziņojumā norādīts, ka šo sarunu iznākums rada nopietnas bažas, jo sarunas nonākušas bīstamā fāzē, kas var satricināt Ziemeļkorejas vēlmi veikt denuklearizāciju.

Pompeo pēc sarunām ar Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna labo roku Kimu Jončolu žurnālistiem neko daudz neizpauda, bet sacīja, ka sarunas bijušas "ļoti produktīvas".

Pompeo paziņoja, ka sarunas tiks turpinātas un abu valstu pārstāvji atkal varētu tikties 12.jūnijā uz Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas, lai apspriestu Korejas karā bojāgājušo amerikāņu karavīru mirstīgo atlieku repatriāciju, un drīzumā tiks sarīkotas sarunas par Ziemeļkorejas raķešu dzinēju rūpnīcas likvidēšanu.

ASV prezidents Donalds Tramps un Kims Čenuns jūnijā tikās Singapūrā, un pēc šīs tikšanās Baltā nama saimnieks pauda lielmanīgu pārliecību, ka Ziemeļkorejas radītie kodolkara draudi esot novērsti. Tomēr abu valstu līderu parakstītais komunikē nesaturēja skaidras Phenjanas saistības atteikties no savas kodolprogrammas.

Pompeo tika uzticēta misija panākt Korejas pussalas "pilnīgas denuklearizācijas" plānu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!