Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkoreja starta laukumā novietojusi vēlāk aprīlī palaišanai paredzēto tālas darbības nesējraķeti, ar kuru orbītā paredzēts nogādāt zemes mākslīgo pavadoni, vēsta raidsabiedrība BBC.

Raķete ir uzstādīta palaišanas laukumā un norit sagatavošanās darbi, vēta BBC korespondents, kurš ietilpst ārvalstu žurnālistu grupā, kura uzaicināta sekot raķetes palaišanai.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 16.martā paziņoja, ka plāno laikā no 12. līdz 16.aprīlim palaist tāldarbības raķeti, kas ievirzīs orbītā Zemes novērošanas satelītu. Palaist šo raķeti paredzēts, lai atzīmētu mirušā valsts dibinātāja Kima Ilsunga (Irsena) 100 gadu jubileju 15.aprīlī, lai gan ANO ir aizliegusi Ziemeļkorejas starpkontinentālo ballistisko raķešu startus.

Dienvidkoreja 19.martā apsūdzēja Ziemeļkoreju, ka tā mēģina izstrādāt liela darbības rādiusa kodolraķeti un tādēļ plāno aprīlī palaist satelītu, izmantojot tāldarbības raķeti. Ziemeļkoreja veica pirmo kodolizmēģinājumu 2006.gada oktobrī trīs mēnešus pēc tāldarbības raķetes palaišanas.

Arī ASV uzskata, ka šis starts būs maskēts raķetes izmēģinājums.

29.februārī Ziemeļkoreja paziņoja, ka piekritusi iesaldēt kodolizmēģinājumus, raķešu izmēģinājumus un urāna bagātināšanas programmu apmaiņā pret ASV pārtikas palīdzību. Vašingtona bija apsolījusi pārtikas palīdzību 240 000 tonnu apmērā.

Pentagona amatpersona 28.martā paziņoja, ka ASV atsakās no plāna sniegt pārtikas palīdzību Ziemeļkorejai, jo šī valsts nav izpildījusi solījumu nepalaist raķetes un nav ticams, ka šo pārtikas palīdzību saņems tie, kam tā ir nepieciešama.

ASV jau iepriekš bija brīdinājušas, ka jebkāda Ziemeļkorejas raķešu palaišana nav savienojama ar ASV pārtikas palīdzības sniegšanu Ziemeļkorejai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!