Phenjana paziņojusi, ka arestējusi amerikāņu studentu, kurš apsūdzēts par "naidīgu darbību" pret Ziemeļkoreju, piektdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA identificē arestantu kā Virdžīnijas Universitātes studentu Oto Vormbīru.

Viņš Ziemeļkorejā ieradies kā tūrists ar nodomu "sagraut valsts vienotību", apgalvo KCNA, norādot, ka ASV valdība ar viņu manipulējusi. Plašāku informāciju Ziemeļkoreja nesniedz, vien atklāj, ka norit izmeklēšana.

ASV vēstniecībā Dienvidkorejā aģentūrai "Reuters" apstiprināts, ka amatpersonas ir informētas par šo gadījumu.

Tikmēr Ķīnas tūrisma aģentūra "Young Pioneer Tours" savā paziņojumā atklāj, ka Varmbiers aizturēts, kad bijis vienā no šīs aģentūras rīkotajām tūrēm Phenjanā. Kompānija iepriekš aģentūrai "Reuters" atklājusi, ka students aizturēts jau 2. janvārī.

Vašingtonai nav oficiālu diplomātisko attiecību ar Ziemeļkoreju, tāpēc ASV intereses šajā valstī pārstāv Zviedrijas vēstniecība, kura ir iesaistīta incidenta risināšanā.

Ziemeļkoreja dažkārt mēdz aizturēt ārzemniekus, lai izdarītu spiedienu uz saviem pretiniekiem. Varmbiers ir trešais zināmais rietumnieks, kas pašlaik atrodas apcietinājumā Ziemeļkorejā.

Decembrī mūža ieslodzījums tika piespriests korejiešu izcelsmes Kanādas mācītājam Hjeonam Sūlimam, kuru apsūdzēja par sazvērestību gāzt Ziemeļkorejas valdību.

Vēl kāds korejiešu izcelsmes amerikānis Ziemeļkorejā apsūdzēts spiegošanā.

Pagājušajā gadā Ziemeļkoreja atbrīvoja trīs amerikāņus, ko tā turēja apcietinājumā. ASV Valsts departaments neiesaka saviem pilsoņiem ceļot uz šo valsti.

Pēdējais incidents notiek laikā, kad pieaugusi spriedze starp Dienvidkoreju un Ziemeļkoreju, ko izraisīja Phenjanas paziņojums par ūdeņraža bumbas izmēģinājumu.

Dienvidi atsāka propagandas atskaņošanu skaļruņos pierobežā, bet Ziemeļi pāri robežai sūta gaisa balonus ar propagandas skrejlapām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!