Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija sestdien paziņoja, ka Phenjana varētu saglabāt savu kodolpotenciālu pat pēc attiecību uzlabošanās ar ASV.
"Pat ja Korejas Demokrātiskās Tautas Republikas (KDTR) un ASV attiecības kļūs normālas, mūsu kodolbruņotās valsts statuss nekad nemainīsies tik ilgi, kamēr mums saglabāsies ASV kodoldraudi," oficiālā Phenjanas ziņu aģentūra citē Ārlietu ministrijas pārstāvja teikto.

"Tas pēc kā mēs patiesi tiecamies nav KDTR-ASV attiecību normalizācija, bet mūsu kodolatturēšanas [spēku] nostiprināšana visos iespējamajos veidos," piebilda ministrijas pārstāvis.

Viņš norādīja, ka tā ir "pārrēķināšanās" no ASV puses, domājot, ka attiecību normalizāciju ar Vašingtonu Phenjana uzskata par pietiekamu atalgojumu, lai atteiktos no kodolieročiem.

"Mēs esam izstrādājuši kodolieročus, nevis lai tiektos pēc attiecību uzlabošanas ar ASV vai pēc ekonomiskā atbalsta, bet lai pasargātu sevi no ASV draudiem," uzsvēra ministrijas pārstāvis. "Mēs varam dzīvot bez attiecību normalizēšanas ar ASV, bet mēs nevaram izdzīvot bez kodolatturēšanas [spēkiem]."

Tikmēr ASV eksperts Zēlihs Harisons, kurš tikko atgriezies no sarunām ar Phenjanas amatpersonām, paziņojis, ka Ziemeļkoreja ir attiecīgi apstrādājusi pietiekamu daudzumu no deklarētā plutonija, lai izgatavotu četras vai piecas kodolbumbas.

Runājot sestdien Pekinā ar žurnālistiem, Harisons pavēstīja, ka Ziemeļkorejas amatpersonas arī noraidījušas inspektoru piekļuvi Phenjanas kodolieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!