Foto: Scanpix

Ziemeļkoreja otrdien paziņoja, ka tai pieder raķetes, kas varētu sasniegt ASV kontinentālo daļu.

Ziemeļkoreja nāca klajā ar šo paziņojumu, kritizējot jaunu ASV un Dienvidkorejas vienošanos, kas paredz paplašināt Dienvidkorejas raķešu sistēmu sniedzamības zonu, tajā ietverot visu Ziemeļkorejas teritoriju.

Ziemeļkorejas Nacionālās aizsardzības komisijas preses sekretārs arī brīdināja, ka Phenjana atbilstoši reaģētu uz jebkādu ASV vai Dienvidkorejas raķešu uzbrukumu vai kodoluzbrukumu.

Dienvidkoreja svētdien paziņoja par vienošanos ar ASV, kas paredz palielināt Dienvidkorejas raķešu darbības rādiusu no 300 līdz 800 kilometriem, lai to sniedzamības zona ietvertu visu Ziemeļkorejas teritoriju.

Ziemeļkorejas Nacionālās aizsardzības komisijas preses sekretārs sacīja, ka Ziemeļkorejas armijai, ieskaitot "stratēģiskos raķešu spēkus", ir iespējams veikt triecienus, kas sasniegtu ne vien Dienvidkorejas un ASV militārās bāzes Dienvidkorejā, bet arī Japānu, Guamu un ASV kontinentālo daļu.

Dienvidkorejas analītiķi raksturoja Ziemeļkorejas paziņojumu kā militāru lielīšanos, jo neesot nekādu pierādījumu, ka Ziemeļkoreja būtu ieguvusi triecienspējīgu starpkontinentālo ballistisko raķeti pēc aprīlī notikuša neveiksmīga raķetes izmēģinājuma.

Ir zināms, ka Ziemeļkoreja izstrādā starpkontinentālo ballistisko raķeti "Taepodong-2", bet tā līdz šim nav veiksmīgi izmēģināta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!