Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja trešdien paziņojusi, ka tai jau ir tehnoloģijas pietiekami mazu kodolgalviņu izgatavošanai, lai tās būtu piemērotas montēšanai uz raķetēm, vēsta laikraksts "The Washington Post".

Ziemeļkorejas oficiālās ziņu aģentūras KCNA izplatītajā Nacionālās Aizsardzības komitejas vadītāja paziņojumā teikts, ka Phenjana izmantos šo tehnoloģiju valsts aizsardzībai. Tomēr paziņojumā nav precizēts, vai raķetēm piemērota kodolgalviņa jau ir radīta.

Paziņojums nācis klajā tikai dienu pēc tam, kad ASV admirālis Džeims Vainefelds norādīja, ka Ziemeļkorejai vēl ir nepieciešami daudzi gadi, lai spētu radīt miniatūru kodolierīci.

Maija sākumā Ziemeļkoreja veiksmīgi izmēģinājusi no zemūdenes palaižamu ballistisko raķeti, apgalvoja Phenjana. Testu personīgi uzraudzījis izolētās valsts līderis Kims Čenuns.

Ja Ziemeļkoreja patiešām ir ieguvusi šādu tehnoloģiju, tas nozīmētu, ka tā savus ieročus var izvietot ārpus valsts robežām. Daži eksperti spekulē, ka raķete drīzāk palaista no iegremdētas baržas, nevis zemūdenes, norāda "The Washington Post".

2013. gada februārī Ziemeļkoreja veica savu trešo kodolizmēģinājumu un ir draudējusi tos turpināt, lai pretotos "ASV naidīgumam". Noteikt izolētās valsts patiesās kodolspējas ir sarežģīti.

Pēc dažādām aplēsēm Phenjanas rīcībā varētu būt 10 līdz 20 atombumbas, bet nākamo gadu laikā to skaits varētu ievērojami pieaugt.

Dienvidkoreja janvārī paziņoja, ka Ziemeļkoreja, iespējams, ir panākusi ievērojamu progresu, lai izgatavotu pietiekami mazas atombumbas, lai tās būtu transportējamas ar raķetēm.

Phenjanai ir izdevies paplašināt savu kodolprogrammu pat par spīti starptautiskajām sankcijām. Ja Ziemeļkorejai izdotos iegūt pietiekami mazu atombumbu, tas radītu drošības risku visam reģionam. Valsts bruņojumā jau ir raķetes, kas var sasniegt Japānu, Krieviju, Ķīnu un, iespējams, arī ASV.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!