Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkoreja sestdien piedraudēja ar kodolatturēšanas līdzekļu pielietošanu un gatavību sākt "svēto atomkaru" pret ASV un Dienvidkoreju sakarā ar Seulas un Vašingtonas kopīgi rīkotajām militārajām mācībām jūrā.

"Tas būs mūsu svētais karš ar amerikāņu imperiālistiem un dienvidkorejiešu marionešu režīmu, kuri tīši saasina spriedzi Korejas pussalā," vēsta oficiālā ziņu aģentūra KCNA. Phenjana šos manevrus uzskata par "otro militāro provokāciju pret Ziemeļkoreju no Vašingtonas un Seulas puses".

Pirmā provokācija, pēc Phenjanas domām, ir starptautiskās ekspertu komandas maijā publiskotais slēdziens, kura "bez pierādījumiem uz Ziemeļkoreju uzlikusi atbildību par Dienvidkorejas korvetes "Chonan" bojāeju Dzeltenajā jūrā marta beigās".

Phenjana brīdina, ka šādos apstākļos Ziemeļkoreja "ir spiesta nostiprināt savus kodolatturēšanas spēkus, bet perspektīva atbrīvot Korejas pussalu no kodolieročiem kļūst arvien tālāka".

Otrdien ASV un Dienvidkorejas aizsardzības resoru vadītāji paziņoja par plašiem militārajiem manevriem 25.-28.jūlijā Korejas pussalas austrumu piekrastē, kas būs pirmās mācības vairāku mācību virknē.

Šajos manevros piedalīsies aptuveni 20 kuģi, tostarp aviācijas bāzes kuģis "USS George Washington", kā arī aptuveni 200 kara lidmašīnu. Tāpat piedalīsies aptuveni 8000 cilvēku no abu pušu sauszemes spēkiem, gaisa spēkiem, karaflotes un jūras kājniekiem. Manevros tiks praktizēta karadarbība pret zemūdenēm, degvielas uzpildīšana gaisā un kiberaizsardzība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!