Foto: AP/Scanpix

Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija piektdien paziņojusi par valsts kodolpolitikas "pilnīgu pārskatīšanu", vēsta aģentūra "RIA Novosti".

Korejas Centrālās telegrāfa aģentūras izplatītājā paziņojumā atmaskoti ASV un Dienvidkorejas plāni iznīcināt Ziemeļkorejas valsts dibinātāja Kima Irsena statujas. Tāpēc "apstākļi spiež mūs pilnībā pārskatīt kodoljautājumu", teikts paziņojumā.

Paziņojumā gan nav paskaidrots, kādas tieši būs pārmaiņas.

Februāra beigās kļuva zināms, ka Ziemeļkoreja ar ASV panāca vienošanos, kura paredzēja, ka Phenjana aptur savus kodolizmēģinājumus un urāna bagātināšanu, kā arī piekrīt atjaunot Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras (IAEA) pārbaudes savos objektos. ASV pretī solīja 240 tonnu pārtikas palīdzību.

Tomēr jau aprīlī Phenjana pārkāpa vienošanos, palaižot ballistisko raķeti, apgalvojot, ka vēlas ievirzīt orbītā satelītu. Rietumvalstis šajā solī saskatīja maskētu starpkontinentālās raķetes izmēģinājumu.

2005. un 2009. gadā Ziemeļkorejā notika kodolieroču izmēģinājumi, uz kuriem ANO drošības padome reaģēja ar sankciju ieviešanu pret šo valsti un pieprasot apturēt tās kodolprogrammu.

2010. gadā Ziemeļkoreja paziņoja par savas kodolprogrammas paplašināšanu, apgalvojot, ka valstī darbojas tūkstošiem urāna bagātināšanas centrifūgu, bet pirms tam 2009. gadā Phenjana pārtrauca sadarbību ar ANO atomenerģijas novērotājiem un izraidīja tos no valsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!