Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejas valsts televīzija pirmo reizi parādījusi jaunā valsts vadītāja Kima Čenuna onkuli Čanu Sontheku militārajā mundierī, kas pēc ekspertu vērtējuma liecina par viņa pieaugošu lomu valsts vadīšanā, vēsta BBC.

Dienvidkorejas masu mediji vēsta, ka decembra nogalē mirušā Ziemeļkorejas līdera Kima Čenira radinieku Čanu Sontekhu vienā no valsts kanāliem parādīja ģenerāļa formā.

Sižetā Čans Sontekhu, kurš ir Ziemeļkorejas aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieks, pavadīja jauno valsts līderi, Kima Čenira dēlu Kimu Čenunu uz vietu, kur apglabās Čeniru.

Svētdien Ziemeļkorejas mediji pirmo reizi oficiāli paziņojuši, ka Kims Čenuns tagad ir arī valsts armijas virspavēlnieks.

Dienvidkorejas specdienestu eksperti pieļauj, ka Čans Sontheks un viņa sieva, mirušā līdera māsa Kima Gjonhi atbalstīs jauno valsts līderi Kimu Čenunu un iegūs lielu ietekmi valsts pārvaldē.

Iepriekš Čans Sontheks bija Korejas darba partijas Centrālās komitejas Organizācijas nodaļas priekšnieka vietnieks, un vairāki rietumvalstu mediji tieši viņu minēja kā Kima Čenira pēcteci. Taču 2004.gadā parādījās ziņas, ka viņš savu amatu zaudējis, kā arī zaudējis ietekmi partijas vadībā.

Savukārt pērn vasarā Dienvidkorejas aģentūra "Renhap" ziņoja, ka viņš iecelts par Ziemeļkorejas Aizsardzības komitejas priekšsēdētāja vietnieku.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkorejas līderis Kims Čenirs mira pirms nedēļas 69 gadu vecumā, kad bija devies vizītē pa valsti un atradies vilcienā. Viņa nāves cēlonis bija "smags miokarda infarkts un sirdslēkme", un svētdien tika izdarīta līķa sekcija.

Par viņa pēcteci pasludināts jaunākais dēls un jau iepriekš par amata mantinieku izvēlētais Kims Čenuns, kurš ir aptuveni 28 gadus vecs. Kims Čenuns 2010.gada septembrī tika izraudzīts par nākamo valsts vadītāju, lai gan viņam ir mazs atbalsts armijā un nav nekādas militāras pieredzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!