Ziemeļkoreja nākamo piecu gadu laikā var kļūt par līdz pat 100 atomieroču īpašnieci, ja tā sasniegs ievērojamu progresu taktisko bumbu izstrādāšanā, atsaucoties uz ASV pētniekiem, vēsta aģentūra "Bloomberg".

Šādu prognozi seminārā Vašingtonā otrdien izteicis Džona Hopkinsa universitātes ASV–Korejas institūta pētnieks Džoels Vits. Mērenākā gadījumā izolētās valsts kodolieroču krājumi varētu sasniegt 50 vienības līdz 2020. gadam, pētnieks atklāj "Bloomberg".

Šī prognoze par Ziemeļkorejas spējām iegūt kodolbruņojumu krietni pārsniedz citu ekspertu aplēses. Janvārī Stenforda universitātes profesors Zigfrīds Hekers norādīja, ka Phenjanas rīcībā, domājams, ir 12 atombumbas, bet līdz 2017. gadam tā varētu iegūt vēl astoņas.

Pati Ziemeļkoreja savu atombumbu skaitu nav atklājusi. 2013. gada februārī Ziemeļkoreja veica savu trešo kodolizmēģinājumu un ir draudējusi tos turpināt, lai pretotos "ASV naidīgumam".

Dienvidkoreja pagājušajā mēnesī paziņoja, ka Ziemeļkoreja, iespējams, ir panākusi ievērojamu progresu, lai izgatavotu pietiekami mazas atombumbas, lai tās būtu transportējamas ar raķetēm.

Ziemeļkorejai ir izdevies paplašināt savu kodolprogrammu pat par spīti starptautiskajām sankcijām. Ja Ziemeļkorejai izdotos iegūt pietiekami mazu atombumbu, tas radītu drošības risku visam reģionam. Valsts bruņojumā jau ir raķetes, kas var sasniegt Japānu, Krieviju, Ķīnu un, iespējams, arī ASV.

2. martā Dienvidkorejā sāksies ar ASV kopīgas ikgadējās militārās mācības. Phenjana tās dēvē par gatavošanos iebrukumam un iesaka tās nerīkot. ASV uzsver, ka mācībām ir tikai aizsardzības raksturs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!