Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja pieprasījusi ASV apmaksāt divus miljonus dolāru lielu ārstēšanas rēķinu par amerikāņu studentu Oto Vormbīru, kurš ieslīga komā un vēlāk mira pēc spīdzināšanas ieslodzījumā totalitārajā valstī, vēsta laikraksts "Washington Post".

Avīze atsaucas uz vārdā neminētiem avotiem, ka ASV sūtnim likts parakstīt solījumu apmaksāt ārstēšanas rēķinu, pirms viņam 2017. gadā tika atļauts Vormbīru aizvest no Phenjanas.

Sūtnis parakstījis solījumu, vadoties pēc prezidenta Donalda Trampa instrukcijām, raksta avīze. Nav skaidrs, vai rēķins ticis apmaksāts, norāda "Washington Post".

22 gadus vecais Vormbīrs nomira 2017. gada jūnijā dažas dienas pēc tam, kad viņš komas stāvoklī tika nosūtīts uz ASV no Ziemeļkorejas, kur viņš bija atbrīvots no 17 mēnešu ieslodzījuma. Tramps pagājušajā mēnesī paziņoja, ka viņš uzskata, ka Ziemeļkoreja ir atbildīga par Vormbīra nāvi pēc viņa spīdzināšanas ieslodzījumā, bet tieši nevainoja režīma līderi Kimu Čenunu.

Tramps izpelnījās plašu kritiku, kad viņš februārī samitā ar Kimu Vjetnamā pateica reportieriem, ka viņš tic Ziemeļkorejas līdera apgalvojumam, ka tas neesot zinājis par to, kas notika ar Vormbīru ieslodzījuma laikā.

Virdžīnijas Universitātes students Vormbīrs 2016. gada janvāra sākumā tika apcietināts, kad viņš mēģināja atstāt Ziemeļkoreju. Students vēlāk atzinās, ka bija paņēmis politisku plakātu no tikai personālam paredzētas zonas Phenjanas viesnīcā, kur uzturējās viņa tūristu grupa.

Vormbīrs 2016. gada februāra beigās reportieru un diplomātu priekšā Phenjanā raudot lūdza viņu atbrīvot un sacīja, ka ir izdarījis "lielāko kļūdu savā mūžā". Saskaņā ar Ziemeļkorejas valsts mediju ziņām Vormbīrs sacīja, ka nozagt plakātu viņam uzdevusi kāda metodistu baznīcas locekle Ohaio štata Vaiomingas pilsētā, kas gribējusi to "kā trofeju".

2016. gada martā tiesa viņam piesprieda 15 gadus spaidu darbos par propagandas plakāta noņemšanu, kas tika atzīta par "naidīgu rīcību" pret Ziemeļkoreju. Vormbīrs komā atradās vairāk nekā gadu, arī atbrīvošanas brīdī. Pēc viņa repatriācijas ārsti paziņoja, ka Vormbīram ir smagi smadzeņu bojājumi, tomēr nav zināms, kas tos izraisījis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!