Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkoreja ir lūgusi Malaizijai atdot pirmdien Kualalumpuras lidostā noslepkavotā diktatora Kima Čenuna pusbrāļa Kima Čennama līķi, vēsta raidsabiedrība BBC.

Kims Čennams, domājams, tika noindēts, kad lidostā gaidīja reisu uz Makao. Precīzi slepkavības apstākļi vēl nav skaidri, bet aculiecinieki un amatpersonas ir stāstījušas, ka viņš apšļakstīts ar kādu vielu vai viņa sejai pielikta ar kaut ko piesūcināta lupata, vai arī viņš sadurts ar saindētām adatām.

Vīrietis mira ceļā uz slimnīcu. Dienvidkorejas valdība ir apstiprinājusi, ka upuris pavisam noteikti ir Kims Čennams.

Aizdomās par saistību ar slepkavību policija arestējusi kādu sievieti un turpina meklēt citus aizdomās turētos. Tikmēr eksperti veic līķa autopsiju, lai noteiktu precīzus Kima Čennama nāves iemeslus.

Foto: AP/Scanpix

Trešdien slimnīcā, kur notiek līķa sekcija, ieradusies Ziemeļkorejas delegācija, kas gribējusi panākt, lai ķermenis tiktu atdots Phenjanai (attēlā Ziemeļkorejas diplomātu auto pie slimnīcas).

Malaizija, kas vēl nav oficiāli paziņojusi bojāgājušā personību, Ziemeļkorejas pārstāvju prasībai nav pakļāvusies.

“Malaizija teica, ka nepakļausies neviena spiedienam, mēs pieturēsimies pie procedūras,” aģentūrai “Reuters” atklāja kāds avots.

Malaizijas varasiestādes saistībā ar slepkavību arestējušas 28 gadus veco Doanu Thihuongu, kura bijuši Vjetnamas ceļošanas dokumenti. Viņa atpazīta pēc novērošanas kameru video ar baltu džemperi un uzrakstu “LOL” uz tā.

Dienvidkorejas mediji ziņo, ka divas sievietes, kas tiek turētas aizdomās par slepkavības izpildīšanu un redzētas lidostu pametot taksometrā, ir Ziemeļkorejas aģentes. Malaizija pagaidām šo informāciju nav apstiprinājusi.

Specdienesti uzskata, ka slepkavību pasūtījis pats Kims Čenuns. Dienvidkorejas izlūkdienesti uzskata, ka Kims Čenuns savu pusbrāli ir gribējis nogalināt jau vairākus gadus, bet viņu aizsargājusi Ķīna.

Kims Čennams kādu laiku tika uzskatīts par tēva Kima Čenira potenciālo amata mantinieku, tomēr pēc skandāla, kas izraisījās, Kimam Čennamam 2001. gadā mēģinot ar viltotiem dokumentiem ieceļot Japānā, lai tur apmeklētu "Disnejlendu", viņš tēva labvēlību zaudēja.

Kopš tā laika viņš dzīvojis ārpus valsts, pamatā Ķīnai piederošajā Makao.

Pēc Kima Čenira nāves 2011. gada decembrī par Ziemeļkorejas diktatoru kļuva Kims Čenuns.

Kims Čennams bija pazīstams kā reformu aizstāvis. Reiz kādam Japānas laikrakstam viņš sacīja, ka neatbalsta varas mantošanu pa dinastijas līniju. Viņš arī ir prognozējis Ziemeļkorejas režīma sabrukumu.

Kima lieta ir pirmais tik prominenta ziemeļkorejieša nāves gadījums kopš 2013. gada decembra, kad Ziemeļkorejā ar nāvi tika sodīts diktatora tēvocis Čans Sonthēks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!