Foto: AP/Scanpix/LETA

Ziemeļkoreja, kā izskatās, guvusi progresu kodolieroču izstrādē, teikts slepenā ANO ziņojumā, kura detaļas pirmdien tika apstiprinātas ziņu aģentūrai DPA.

Ziemeļkoreja, visticamāk, izstrādājusi "miniatūras kodolierīces, kas der tās ballistisko raķešu kodolgalviņās," DPA atklāja avoti diplomātu aprindās.

Ziņojumā par Ziemeļkorejai piemēroto sankciju ievērošanu uzsvērts, ka novērtējums balstīts uz informāciju, ko sniegusi ANO dalībvalsts.

Ziņojumā teikts, ka Ziemeļkoreja turpina attīstīt savu kodolprogrammu, tostarp augsti bagātināta urāna ražošanu un eksperimentālā vieglā ūdens reaktora celtniecību.

Ziemeļkorejas līdera Kima Čenuna centieni iegūt kodolieročus nav nekāds noslēpums. Pirms nedēļas Kims, uzrunājot Korejas kara veterānus, uzsvēra, ka uzskata Ziemeļkorejas kodolarsenālu par drošības garantu. "Mūsu valsts drošība un nākotne tiks garantēta uz visiem laikiem," paziņoja Kims.

Spriedze Korejas pussalā pieauga jūnijā saistībā ar skrejlapām, ko aktīvisti no Dienvidkorejas sūta pāri robežai uz Ziemeļkoreju. Skrejlapās asi kritizēts Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!