Ziemeļkoreja trešdien paziņoja, ka tās jaunākos ballistisko raķešu izmēģinājumus personīgi pavēlējis veikt un novērojis valsts augstākais vadītājs Kims Čenuns un tie esot imitējuši kodoltriecienus pret ASV objektiem Dienvidkorejā.

Ziemeļkoreja otrdien izmēģināja trīs raķetes, pārkāpjot ANO rezolūcijas, un šie izmēģinājumi tika uzskatīti par Phenjanas sašutuma reakciju uz modernas ASV pretraķešu sistēmas plānotu izvietošanu Dienvidkorejā.

Izmēģinājumos tika izšautas divas raķetes "Scud" un viena vidēja darbības rādiusa raķete "Rodong". Izmēģinājumus nosodīja ASV, Japāna un Dienvidkoreja, solot kolektīvu diplomātisku atbildi uz tiem.

Izmēģinājumus novēroja Kims Čenuns, un raķešu darbības rādiuss bija ierobežots, lai imitētu apsteidzošus uzbrukumus Dienvidkorejas ostām un lidlaukiem, kur atrodas ASV militārā tehnika, vēstīja Ziemeļkorejas oficiālā ziņu aģentūra KCNA.

Izmēģinājumos "tika izpētītas ballistiskajām raķetēm uzmontētu kodolgalviņu detonācijas ierīču operatīvās pazīmes paredzētajā augstumā virs mērķa zonas", ziņoja KCNA.

Dienvidkorejas armija informēja, ka abas raķetes "Scud" nolidojušas 500 līdz 600 kilometru uz Japāņu jūru, bet raķete "Rodong" tikusi izšauta apmēram stundu pēc tam.

ANO ģenerālsekretārs Bans Kimuns otrdien paziņoja, ka šie izmēģinājumi ir "dziļi satraucoši" un grauj centienus mazināt saspīlējumu Korejas pussalā.

ANO rezolūcijas aizliedz Ziemeļkorejai attīstīt ballistisko raķešu tehnoloģiju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!