Ziemeļkoreja trešdien solīja veikt "visus nepieciešamos pasākumus", lai aizstāvētos, un nāca klajā ar jaunu paziņojumu, kurā norādīts, ka pašlaik notiekošās ASV un Dienvidkorejas militārās mācības var izraisīt karu.
Paziņojumā teikts, ka no 9. līdz 20. martam notiekošās mācības, kurās piedalās desmitiem tūkstošu karavīru, ir vērstas uz "otrā Korejas kara" izraisīšanu, kaut gan Seula un Vašingtona apgalvo, ka tās ir parastās gadskārtējās aizsardzības mācības.

Phenjana pirmdien noteica saviem 1,2 miljonu vīru bruņotajiem spēkiem kaujas trauksmi, slēdza militārās telefona un faksa līnijas uz Dienvidkoreju un brīdināja, ka jebkāds mēģinājums bloķēt gaidāmo Zemes pavadoņa palaišanu izraisīs konfliktu.

Trešdien Ziemeļkorejas Ārlietu ministrija raksturoja mācības kā "kodolkara mācības, kuru mērķis esot dot apsteidzošu triecienu", un teica, ka šogad esot mobilizēts vairāk karavīru un iekārtu nekā iepriekšējos gados.

"Šī situācija nostiprina KTDR (Ziemeļkorejas) apņēmību palielināt savas aizsardzības spējas, lai ko teiktu citi," norādīts paziņojumā. "ASV un tās sabiedroto potenciālo draudu priekšā KTDR veiks visus nepieciešamos pasākumus, lai aizstāvētu savu suverenitāti," oficiālajiem medijiem teica ministrijas pārstāvis, gan neiedziļinoties detaļās.

Mācības sākušās laikā, kad "situācija kļuvusi tik saspīlēta, ka jebkurā brīdī var izcelties karš", viņš piebilda. "Neviens nevar būt drošs, ka ASV un Dienvidkorejas kareivīgi noskaņotie marionešu spēki nerotaļāsies ar uguni pret KTDR, rīkojot šādas kara spēles."

Neparastā uzbrukumā tieši jaunajai ASV administrācijai Ziemeļkoreja to apsūdzēja par "centieniem ierobežot KTDR suverenitāti ar bruņotu spēku" un "nopietnu iejaukšanos tās iekšējās lietās".

Analītiķiem ir aizdomas, ka Ziemeļkoreja, kura izmēģināja atomieroci 2006.gadā, mēģina nostiprināt savas pozīcijas turpmākajās kodolatbruņošanās sarunās ar Vašingtonu.

Seulas un Vašingtonas amatpersonas uzskata, ka pavadoņa palaišanas reālais mērķis ir izmēģināt tāla darbības rādiusa raķeti "Taepodong-2", kuru var aprīkot ar kaujas lādiņu.

Jaunais ASV izlūkošanas dienesta vadītājs Deniss Blērs uzskata, ka Ziemeļkoreja tiešām plāno satelīta palaišanu, taču norādīja, ka ar to saistītā tehnoloģija "nav atšķirama no starpkontinentālajām ballistiskajām raķetēm".

Blērs teica, ka gadījumā, ja trīspakāpju raķete darbosies, tā var sasniegt ne vien Aļasku un Havaju salas, bet daļēji arī pārējos 48 ASV štatus.

Seula un Vašingtona kvalificē raķetes izmēģinājumu kā pēc iepriekšējā un nesekmīgā "Taepodong-2" raķetes izmēģinājuma ANO 2006.gadā pieņemtās rezolūcijas pārkāpumu.

Dienvidkorejas ārlietu ministrs Ju Mjunhvans trešdien paziņoja, ka tā arī kaitētu sešu valstu sarunām par Ziemeļkorejas denuklearizāciju.

Tomēr otrdien Phenjana atvēra robežu dienvidkorejiešiem, kuri strādā kopīgajā industriālajā zonā, kaut gan iepriekšējā dienā robeža tika slēgta un pārtraukti jebkādi militārie sakari.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!