Foto: AFP/Scanpix
Phenjana ir nosodījusi Ziemeļkorejas pārbēdzēju interneta portālā publicēto ziņu, ka valsts līderis Kims Čenuns savā dzimšanas dienā amatpersonām dāvinājis Ādolfa Hitlera grāmatu "Mein Kampf", un piedraud nogalināt "cilvēku pabiras", kas atbildīgas par šo "melu kampaņu", vēsta raidsabiedrība BBC.

Ziemeļkorejas pārbēdzēju interneta ziņu portāls "New Focus International" vēstīja, ka  Kims Čenuns savām augstākajām amatpersonām izdalījis Ādolfa Hitlera grāmatas "Mein Kampf" ("Mana cīņa") eksemplārus, mudinot to izstudēt kā vadības prasmju rokasgrāmatu.

Reaģējot uz šo publikāciju, Ziemeļkorejas Tautas drošības ministrija nāca klajā ar paziņojumu, kurā noraida šo ziņu patiesumu, saucot to par "dažu cilvēku pabiru" sarakstītu "melu kampaņu", kas ir "izmisīgs mēģinājums apturēt Ziemeļkorejas progresu".

Pārbēdzējus savā labā izmanto Dienvidkoreja un ASV, skaidrots valsts ziņu aģentūras KCNA izplatītajā ministrijas paziņojumā. Tautas drošības ministrija ir apņēmusies "fiziski iznīcināt nicināmās cilvēku pabiras, kas ir nodevušas valsti", uzsvērts paziņojumā.

Abas Korejas pussalas valstis tehniski ir karas stāvoklī, jo 1950. - 1953. gada karš beidzās vien ar pamiera līgumu. Ziemeļu un Dienvidu attiecības ir saasinājušās pēc Ziemeļkorejas trešā kodolizmēģinājuma februārī.

Tiek lēsts, ka no izolētās Ziemeļkorejas uz Dienvidkoreju kopš piecdesmitajiem gadiem ir pārbēguši vairāk nekā 20 000 cilvēku. Bēgšana no komunistiskās valsts ir bīstama -, ja bēgli noķer, viņam draud ieslodzījums darba nometnē vai nāvessods, norāda aktīvisti.

"Delfi", atsaucoties uz aģentūru LETA jau vēstīja, ka Ziemeļkorejas pārbēdzēju interneta ziņu portāls "New Focus International" apgalvo, ka  Kims Čenuns savām augstākajām amatpersonām izdalījis Ādolfa Hitlera grāmatas "Mein Kampf" ("Mana cīņa") eksemplārus.

"Norādot, ka Hitlers spēja pārbūvēt Vāciju īsā laikā pēc sakāves Pirmajā pasaules karā, Kims Čenuns izdeva pavēli padziļināti izstudēt Trešo reihu un uzdeva noskaidrot, kādu praktisku pielietojumu no tā var gūt," sacījis avots.

Kims arī uzsvēris, ka svarīgu lomu vienotības nostiprināšanā un nacistu ideoloģijas izplatīšanā Vācijā spēlējis sports un mudinājis izstrādāt politiku sportisku aktivitāšu veicināšanai ziemeļkoreješu vidū.

Kā "New Focus International" pastāstīja kāds ziemeļkorejiešu uzņēmējs, Phenjanas elites aprindās cirkulē baumas, ka Kims padziļināti studējis Hitlera darbību, kad mācījies starptautiskajā skolā Šveicē.

"Mein Kampf" Hitlers sarakstīja, atrodoties Landbergas cietumā, kur viņš izcieta sodu par piedalīšanos 1923.gada tā dēvētajā Alus pučā. Grāmata nāca klajā 1925.gadā, un pēc Hitlers nākšanas pie varas 1933.gadā tā kļuva ne tikai par skolēnu mācību grāmatu, bet tika dāvināta pat jaunlaulātajiem. Vācijā "Mein Kampf" izplatīšana joprojām ir aizliegta, izņemot atsevišķus īpašus apstākļus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!