Foto: AFP/Scanpix/LETA

Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns, šķiet, nav gatavs veikt kodolizmēģinājumu pašreiz notiekošo ASV un Dienvidkorejas militāro mācību laikā, taču Savienotās Valstis saglabā modrību, trešdien paziņoja Aizsardzības izlūkošanas aģentūras direktors Skots Berjē, kuru citē aģentūra "Reuters".

ASV amatpersonas jau gandrīz gadu ir brīdinājušas, ka Ziemeļkoreja pirmo reizi kopš 2017.gada var atsākt kodolizmēģinājumus, un ASV, Dienvidkoreja un Japāna šo soli uzskatītu par nopietnu provokāciju.

"Arī es to [Ziemeļkorejas kodolizmēģinājumu] esmu gaidījis," žurnālistiem sacīja ģenerālleitnants Skots Berjē. "Ir dažādi faktori, kas ietekmē [Kima] lēmumu aprēķinus par to. Un ir virkne lietu, ko mēs novērojam attiecībā uz norādēm un brīdinājumiem [par gaidāmu kodolizmēģinājumu]. Šie divi [aspekti] nav bijuši saskaņoti."

Berjē sacīja, ka Kims būtu varējis noteikt kodolizmēģinājuma laiku, lai tas sakristu ar notiekošajām ASV un Dienvidkorejas militārpersonu mācībām "Freedom Shield". 11 dienas ilgās mācības noslēgsies ceturtdien. "Neizskatās, ka viņš to darīs," sacīja Berjē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!