Foto: AP/Scanpix
Ziemeļkoreja un Dienvidkoreja pēc sarunu maratona panākušas vienošanos, lai mazinātu krīzi, kas abas naidīgās valstis bija novedusi līdz bruņota konflikta slieksnim.

Phenjana piekritusi galvenajai Seulas prasībai paust "nožēlu" par nesenajiem mīnu sprādzieniem, kas sakropļoja divus Dienvidkorejas karavīrus, sacīja Dienvidkorejas vecākais sarunvedējs Kims Kvandžins. Atbildot uz to, Dienvidkoreja piekritusi apturēt propagandas atskaņošanu līdzās robežai izvietotajos skaļruņos.

Puses arī vienojušās nākammēnes atsākt 1950.-1953.gada Korejas karā šķirto ģimeņu tikšanās.

Sarunās sākās sestdien - drīz pēc tam, kad bija pagājis Phenjanas Seulai izvirzītā ultimāta termiņš, kurā tika pieprasīts apturēt propagandas atskaņošanu, vai arī rēķināties ar militāriem soļiem.

Dienvidkoreja pagājušajā nedēļā atsāka propagandas pārraidīšanu pa skaļruņiem pāri Ziemeļkorejas robežai. Tas notika pēc tam, kad Ziemeļkoreja pāri robežai izvietoja mīnas, kuras sakropļoja divus Dienvidkorejas karavīrus.

Spriedze saasinājās, kad ceturtdien abu pušu starpā sākās artilērijas apšaude.

Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje paziņoja, ka nepārtrauks propagandas raidīšanu, kamēr Ziemeļkoreja neatvainosies par savām pēdējām provokācijām Ziemeļkoreja sestdien intensificēja savus kara draudus, nosaucot situāciju par "gandrīz nekontrolējamu".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!