Foto: AFP/Scanpix

Ziemeļkorejā notiekošā tīrīšana, kas pielīdzināma "valdīšanai ar teroru" un ir skārusi arī ietekmīgo līdera Kima Čenuna tēvoci, draud vēl vairāk pasliktināt Phenjanas attiecības ar Seulu, par Dienvidkorejas prezidentes paustajām bažām vēsta aģentūra "Reuters".

"Ziemeļkoreja pašlaik valda ar teroru, realizējot plaša mēroga tīrīšanu, lai stiprinātu Kima Čenuna varu," televīzijā pārraidītā uzrunā valdībai, paziņoja Paka Gunhje.

"No šī brīža Dienvidu - Ziemeļu Korejas attiecības var kļūt vēl nestabilākas," uzsvērusi prezidente.

Vēstīts, ka Ziemeļkoreja pirmdien apstiprināja, ka diktatora Kima Čenuna tēvocis Džans Sonthēks atbrīvots no ietekmīgās Nacionālās Aizsardzības komisijas vicepriekšsēdētāja amata.

Phenjana Kima Čenuna tēvoci apsūdz korupcijā, norādot, ka par pastrādātajiem pārkāpumiem un kontrrevolucionāra atzara vadīšanu viņš atstādināts no visiem amatiem un izslēgts no partijas. Par Džana Sonthēka atstādināšanu pagājušajā nedēļā jau ziņoja Dienvidkorejas izlūkdienests.

Džans Kimu dinastijas pārvaldītajā valstī esot bijis viens no troņa balstiem, veicis ekonomikas reformas un regulāri uzturējis attiecības ar Ziemeļkorejas vienīgo sabiedroto Ķīnu.

Atbilstoši ekspertu vērtējumam, Džans nelaiķa līdera Kima Čenira slimības laikā un pēc viņa nāves faktiski pārvaldījis izolēto komunistu valsti. Džans ir precējies ar Kima Čenira māsu Kimu Gjonhi.

Viņa atbrīvošana no amata tiek uzskatīta par lielākajām izmaiņām Ziemeļkorejas vadībā kopš pašreizējā diktatora nākšanas pie varas.

Kima Čenuna, kurš par totalitārās valsts līderi kļuva pēc sava tēva Kima Čenira nāves 2011. gada beigās, oficiālā biogrāfija nav pieejama. Pat viņa dzimšanas gads nav precīzi zināms. Saskaņā ar Dienvidkorejas valdības ziņām viņš pasaulē nācis 1983. vai 1984. gadā. Deviņdesmitajos gados kādu brīdi viņš studējis starptautiskā skolā Šveicē, bet pēc tam militārajā akadēmija Phenjanā.

Kims jau lepojas ar maršala titulu un ir pasludināts par "ģēniju starp ģēnijiem" un kara mākslas stratēģi.

Tiek uzskatīts, ka Ziemeļkorejā, kura laiku pa laikam kareivīgā retorikā draud saviem kaimiņiem un ASV, notiek plaši cilvēktiesību pārkāpumi, darbojas soda nometnes un daudzi iedzīvotāji cieš badu. Augustā pirmo reizi vēsturē izmeklēšanu par cilvēktiesību pārkāpumiem Korejas pussalas ziemeļu valstī sāka ANO.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!